Spelende kinderen zien een buitenkans om in een boot de straat op te gaan

Wat mag wateroverlast kosten?

De schade door de zware regenval loopt de laatste jaren flink op. Gemiddeld kosten hoosbuien de verzekeraars zo'n 90 miljoen euro per jaar. Volgens sommige klimaatscenario's zal dat in de toekomst oplopen naar 200 miljoen euro per jaar.

Wat moet er gebeuren om overlast door extreme regenval te voorkomen? En hoeveel zijn droge voeten Nederland waard?

Te gast in Nieuwsuur is vanavond: Hans Oosters, voorzitter van de Unie van Waterschappen.

Overtollig water

Grote delen van Nederland kampten afgelopen week met veel wateroverlast door zware regen- en onweersbuien. Vooral bij extreme regen hebben steeds meer gemeenten in Nederland last van het overtollige water. En dus moet er minder water in het regenwaterriool stromen, is het idee.

Gemeenten gaan wateroverlast daarom te lijf gaan bij nieuwbouw en herinrichting van de openbare ruimte. In Amsterdam heeft het parkeerterrein van het Mirandabad een waterdoorlatende steenlaag gekregen. De bodem neemt regenwater direct op en het water komt niet meer in het riool terecht.

Het is één van de maatregelen die Amsterdam neemt tegen de wateroverlast na extreme regenbuien.

Het platform 'Amsterdam Rainproof' heeft als missie om alle ideeën, initiatieven en informatie over het weersbestendig maken van een gemeente bij elkaar te brengen. Woordvoerder Daniël Goedbloed: "Extreme neerslag moet meegenomen worden in de plannen voor stadsontwikkeling. Op een slimme manier kunnen we het water dan ook nog gebruiken in droge periodes."

Klimaatprobleem

Uit de Gemeentelijke Barometer van de Fysieke Leefomgeving van Royal HaskoningDHV en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) blijkt dat 83 procent van de Nederlandse gemeenten wateroverlast door hevige neerslag ziet als het meest urgente klimaatprobleem.

In Brabant zijn bewoners van ondergelopen huizen het inmiddels meer dan zat. Ze vinden dat de gemeente onvoldoende maatregelen nemen tegen de wateroverlast.

Bewoonster An van Eijk uit de gemeente Someren zegt vandaag in het Eindhovens Dagblad. "Ze moeten hier in de buurt een wadi aanleggen waar het overtollige water wordt opgeslagen, maar de gemeente luistert niet naar ons. Nu heb ik een wadi in mijn achtertuin waar de vissen nog steeds vrij rondzwemmen. Het gaat nog weken duren alvorens alles weg is", zegt ze een dag na de enorme hoosbui.

Extreme regenbuien

"Welkom in het nieuwe klimaat", vindt NOS-weerman Gerrit Hiemstra. "Dit zijn voorbeelden van weersituaties die we waarschijnlijk in de toekomst vaker mee zullen maken."

Volgens Hiemstra blijkt dat uit de klimaatscenario's die het KNMI een aantal jaren geleden heeft ontwikkeld. De laatste scenario's zijn in 2014 gemaakt. Daarin staat dat Nederland rekening moet houden met hogere temperaturen, een sneller stijgende zeespiegel, nattere winters, heftigere buien en kans op drogere zomers.

Het gaat vaker en harder regenen in de winter en in de zomer neemt de intensiteit van extreme regenbuien toe. Ook hagel en onweer worden heviger, verwacht het KNMI.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl