'Sluit jongeren uit van mantelzorg'

Jongeren onder de 18 zouden niet langer mantelzorger moeten zijn. Daar pleit Mezzo, de belangenvereniging van mantelzorgers voor. Gemeenten moeten hun beleid hierop aanpassen.

Nu tellen gemeenten jongeren mee bij het bepalen van de zorgindicaties, omdat kinderen - zo is de redenering - ook huishoudelijke taken kunnen verrichten.

'Sluit jongeren uit van mantelzorg'

Ongeveer één op de tien kinderen op de middelbare school in Nederland is een jonge mantelzorger, en groeit op met een familielid dat bijvoorbeeld chronisch ziek is.

Lastig aan deze groep is dat ze lang niet altijd zichtbaar is. Gemeenten moeten deze kwetsbare groep beter beschermen, vindt Mezzo.

Er is slechts één gemeente die hier beleid voor heeft en jongeren vrijstelt van mantelzorg. In het Brabantse Uden worden jongeren bij het bepalen van de juiste zorg niet als mantelzorger meegerekend.

"We hebben een regel ingevoerd om jongeren tot en met 18 jaar uit te sluiten van mantelzorg, zodat hun inzet niet mee wordt genomen in het uiteindelijke aantal uren wat wij bieden aan zorg en ondersteuning", zegt PvdA-wethouder Gerrit Overmans van Sociale Zaken.

Scholen

Ook op scholen zet Uden actief in op het opsporen van problemen bij jonge mantelzorgers. "Wij vonden dat nodig omdat jongeren een goede basis moeten krijgen voor hun toekomst en bestaanszekerheid. Daarbij moeten ze niet worden belast door allerlei zware zorgtaken, waardoor ze ook psychisch onder druk komen te staan", zegt Overmans.

Uit onderzoek blijkt dat als jongeren langere tijd mantelzorg verlenen dat negatieve gevolgen kan hebben voor hun ontwikkeling. Zo kunnen ze last krijgen van stress en hebben op latere leeftijd vaker behoefte aan psychologische hulp.

Sommige middelbare scholen geven gastlessen over mantelzorg door jongeren. Een onderwerp waar leerlingen weinig over weten, terwijl veel van hen er mee te maken hebben. Veel jongeren schamen zich ervoor, praten er niet over of zien zichzelf niet als mantelzorger.

Camar (21) zorgt haar hele leven al voor haar zieke broertje Duco (15).

Camar Bohnen (21) is mantelzorger sinds de geboorte van haar broertje Duco (15). Vanaf haar zesde helpt zij haar ouders met de zorg voor hem en het huishouden. Duco heeft twee genetische afwijkingen waardoor hij niet kan praten, niet zindelijk is, geen gevaar ziet en niet voor zichzelf kan opkomen. Hij heeft 24 uur per dag zorg nodig.

Rot

Bohnen zorgt graag voor haar jongere broer, maar ze vindt het soms ook zwaar. "Als ik iets spontaans wil gaan doen, en er is niemand die voor mijn broertje kan zorgen, dan is dat rot".

Ze vindt het goed dat de gemeente Uden op scholen aandacht besteedt aan jonge mantelzorgers. Zelf had ze vroeger ook niet door dat ze dat was. "Het was voor mij heel vanzelfsprekend. Maar het was fijn geweest als ik had geweten dat er meer kinderen zoals ik waren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl