Advocaat Willem Anker, die veel levenslang gestraften bijstaat en al jaren pleit voor een regeling, is teleurgesteld in het plan van staatssecretaris Dijkhoff voor levenslang gestraften.
Dijkhoff wil dat er een adviescommissie komt die beoordeelt of een levenslang gestrafte na 25 jaar in aanmerking komt voor vrijlating. De staatssecretaris van Justitie beslist vervolgens over de daadwerkelijke vrijlating.
Slap compromis
Anker verwacht dat levenslang gestraften niet veel aan het nieuwe voorstel hebben. "Er wordt een adviescollege ingevoerd. Maar het is mij niet helder wie daar inkomen", zegt hij tegen Nieuwsuur.
Ook is Anker het er niet mee eens dat de staatssecretaris de uiteindelijke beslissing maakt. "Die staatssecretaris kan natuurlijk net als nu bij gratie: nee zeggen. En dan stopt de hele zaak. Als je deze regeling promoveert tot wet blijven we nog jarenlang discussie voeren."
Men moet contrecoeur een regeling opstelling. En als het niet van harte gaat, krijg je dit.
De advocaat noemt het plan een slap politiek compromis. "In de kern wil men niet, maar ze worden gedwongen door rechters, de nationale Ombudsman en het Europese Hof. Men moet contrecoeur een regeling opstelling. En als het niet van harte gaat, krijg je dit."
Net als de Raad voor Rechtspraak pleit Anker ervoor dat de beslissing over vrijlating in handen komt van een onafhankelijke rechter. "Net als bij tbs'ers. We hebben daar al een instantie voor, de penitentiaire kamer in Arnhem. Daar zitten een psycholoog, psychiater en rechter die ervaring hebben en ook herhalingsgevaar goed kunnen beoordelen."