Centrale bank geeft 1000 miljard uit, maar inflatie blijft te laag
De Europese Centrale Bank (ECB) wil alles uit de kast halen om de inflatie zo snel mogelijk te laten stijgen. Topman Mario Draghi zei tijdens een persconferentie: "We willen onze doelstelling zonder oponthoud behalen." Ondanks al het geld wat het ECB in de economie pompt staat de inflatie al lang heel laag. Volgens de laatste cijfers is de inflatie in de eurozone minimaal gestegen van min 0,2 naar min 0,1 procent. De inflatie is dus nog steeds negatief, met andere woorden: de prijzen dalen nog steeds.
1000 miljard euro
De ECB begint op 8 juni met het opkopen van bedrijfsobligaties, als onderdeel van het grootscheepse opkoopprogramma. Tot nu toe worden alleen staatsleningen opgekocht. Sinds maart vorig jaar is voor bijna 1.000 miljard euro overgenomen van financiële instellingen. De bedoeling is dat het geld gebruikt wordt om de kredietverlening op gang te helpen, maar dat gebeurt eigenlijk maar mondjesmaat.
Kritiek
Er is steeds meer kritiek op het monetaire beleid van Draghi. Spaarders en gepensioneerden zouden de dupe worden van de lage rente. Daarbij zouden landen door dit beleid lui worden en minder hun best doen om te hervormen. De ECB koopt nu namelijk elke maand 80 miljard euro aan schulden van landen op. Landen met hoge schulden hebben veel profijt van de lage rente, want ze kunnen veel goedkoper hun schulden financieren. Dat scheelt hen jaarlijks miljarden aan rentelasten.
Maar Draghi houdt voet bij stuk. Volgens hem is het noodzakelijk dat de ECB ingrijpt om groei en inflatie te stimuleren. "Als we in de toekomst een hoge rente willen, dan moet de rente nu laag zijn," zei hij tijdens de persconferentie in Wenen.
Het Britse referendum eind deze maand is een risico voor het huidige economische klimaat, zegt Draghi. Hij spreekt zich uit tegen een brexit omdat de EU en Groot-Brittannië samen een stuk sterker zijn. Wel stelde hij dat de ECB voorbereid is op elke uitslag.
Griekenland
In Griekenland hoopten ze dat de banken zouden kunnen profiteren van de opkoopprogramma's van de ECB. Omdat de Griekse staatsleningen een zogenoemde 'junk'-status hebben, is Griekenland er al meer dan een jaar van uitgesloten.
Ondanks het akkoord dat de Eurogroep en Griekenland vorige week hebben gesloten heeft de ECB geen toestemming gegeven om Griekenland te laten meedoen. Draghi voert de druk op de Griekse regering op en wil eerst hervormingen zien. De rente op Griekse obligaties schoot omhoog na de persconferentie.
De ECB houdt dus vast aan de ingeslagen weg van lage rente en het verruimen van de geldhoeveelheid. De basisrente blijft staan op nul procent en de depositorente voor banken die geld stallen bij de ECB blijft - 0,4 procent, dus banken moeten geld betalen als ze geld tijdelijk onderbrengen in Frankfurt.