NOS Nieuws

Geen hete zomer in Griekenland

  • Eva Wiessing

    Verslaggever economie

  • Eva Wiessing

    Verslaggever economie

Na elf uur onderhandelen is er in Brussel dan toch een compromis bereikt in de Griekse begrotingscrisis. Het goede nieuws: Griekenland zal de komende maanden genoeg geld hebben om niet failliet te gaan. Een grexit, een gedwongen vertrek uit de euro, is voorlopig van de baan. Geen geruzie dus tussen Athene en Brussel in een periode dat Europa toch al zwaar onder druk staat door de vluchtelingencrisis en het referendum in Groot-Brittannië over de brexit, het mogelijke vertrek van de Britten uit de Europese Unie.

Met de 10,3 miljard euro die binnenkort worden overgemaakt kan Griekenland de rente op de overheidsschuld blijven betalen, de lopende overheidsschulden aflossen en zelfs de betalingsachterstanden aan het IMF voldoen. Griekenland heeft op het dieptepunt van de crisis vorig jaar namelijk twee betalingen gemist aan het IMF van samen twee miljard euro. Dat geld is volgens de site van het IMF nog altijd niet overgemaakt.

Toch zijn de reacties in Griekenland niet enthousiast. De Griekse minister van Financiën hoopt weliswaar dat dit akkoord een keerpunt inluidt en investeerders zal aantrekken in Griekenland. "Dit is een belangrijk moment voor Griekenland", zei minister Tsakalotos na afloop van de Eurogroep.

Maar politieke analisten wijzen erop dat de heikele kwestie van de schuldverlichting weer op de lange baan is geschoven en pas in 2018 weer op de agenda staat. Als het Griekenland niet lukt om de geplande belastingverhogingen te innen, dan zal de hele discussie over de schuld weer van voren af aan beginnen.

Schuld onbetaalbaar

Een dag voor de vergadering van de ministers van Financiën in Brussel, kwam het IMF met een zorgwekkende analyse van de situatie in Griekenland. De Eurolanden zouden onmiddellijk en onvoorwaardelijk akkoord moeten gaan met een verlichting van de Griekse overheidsschuld. Griekenland verkeert nog altijd in een economische recessie, maar zelfs als de economie fors zou aantrekken blijft de staatsschuld onbetaalbaar, concludeerde het IMF.

Nu de schuldverlichting is uitgesteld tot na 2018 is niet zeker of het IMF betrokken blijft bij de hulp aan Griekenland. Duitsland en Nederland vinden de betrokkenheid van het IMF belangrijk, om de broodnodige hervormingen in Griekenland te begeleiden en de druk op de ketel te houden. De IMF-directeur Europa, Poul Thomson, beloofde vannacht wel dat hij zijn best zou doen om zijn bestuur Washington te overtuigen mee te blijven doen.

Alles duurder

De gewone Grieken zullen weinig merken van het akkoord van afgelopen nacht. Het leven wordt alleen maar duurder. In aanloop naar de onderhandelingen met Brussel, besloot de regering-Tsipras om de btw verder te verhogen. Het hoogste tarief gaat per 1 juli van 23 naar 24 procent. Dat is de zesde btw-verhoging in zes jaar tijd. Verder gaat ook de belasting op koffie, bier en brandstof in fases omhoog. Een kopje koffie zal volgend jaar 20 tot 30 cent duurder zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl