Na Fallujah ook groot offensief tegen IS in Noord-Syrië
Duizenden strijders zijn in Noord-Syrië met hulp van de VS bezig met een offensief tegen IS. Ze proberen de regio Manbij in handen te krijgen, die cruciaal is voor de terreurgroep omdat hij grenst aan Turkije. IS gebruikt het gebied als basis om strijders van en naar Europa te verplaatsen.
Aan het offensief zijn weken van voorbereiding voorafgegaan, bericht Reuters. Het persbureau heeft gesproken met Amerikaanse defensie-functionarissen, die zeggen dat er ook Amerikaanse militairen bij betrokken zijn. Het gaat om special forces die niet meevechten aan de frontlinie maar van afstand advies geven. "Ze zullen zo dichtbij als nodig zijn om het offensief te voltooien", zegt een van de bronnen.
Opmars Koerden
Volgens de Amerikanen zijn bij het offensief vooral Arabische strijders betrokken en zijn strijders van de Koerdische YPG in de minderheid. Daarmee zou tegemoet worden gekomen aan NAVO-bondgenoot Turkije, dat de opmars van de Koerden in het grensgebied met lede ogen aanziet. De YPG-milities, voor Ankara terroristen, heeft al een aaneengesloten stuk van 400 kilometer langs de grens met Turkije in handen.
Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten weerspreekt de informatie van de Amerikanen. Volgens deze in Engeland gevestigde organisatie, die zich baseert op een netwerk van lokale Syrische bronnen, vormen de Syrische Koerden wel degelijk het merendeel van de strijders die bij het offensief betrokken zijn.
Volgens het Observatorium zijn in de afgelopen 24 uur zeker vijftien burgers omgekomen bij luchtaanvallen van de door de VS geleide coalitie.
Slag om Fallujah
Ook in Irak staat IS onder druk. Begin deze week drongen Iraakse troepen de zuidkant van de stad Fallujah binnen. Die stad, waar nog zo'n 50.000 mensen verblijven, is al meer dan twee jaar in handen van IS. De verwachting is dat de strijd lang gaat duren omdat IS veel tijd heeft gehad om zich voor te bereiden op de strijd.
Unicef deed vandaag een oproep om bij de strijd rekening te houden met de naar schatting 20.000 kinderen in Fallujah. Die worden gedwongen om mee te vechten, zegt Unicef. De organisatie roept alle partijen op om burgers toe te staan om de stad verlaten. Het is bekend dat IS mensen niet toestaat om weg te gaan.