Iraakse regeringstroepen in de omgeving van Fallujah
NOS Nieuws

'IS gebruikt burgers als menselijk schild in strijd om Fallujah'

Terreurgroep Islamitische Staat gebruikt burgers als menselijk schild bij de gevechten in de Iraakse stad Fallujah. Dat zegt de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, die zich baseert op verhalen van ooggetuigen.

Sinds vorige week probeert het Iraakse regeringsleger Fallujah te heroveren op IS, dat de stad al twee jaar in handen heeft.

'Er is geen voedsel en IS heeft onze mannen meegenomen'

Voedseltekorten

Volgens de UNHCR zijn de afgelopen dagen enkele duizenden burgers gevlucht uit de stad. Ze worden opgevangen in kampen in de omgeving.

De leefomstandigheden in Fallujah zouden erbarmelijk zijn sinds IS daar de baas is. "Er is nauwelijks voedsel en er is een groot tekort aan medicijnen", zegt een gevluchte burger. Ook zou IS veel mannelijke inwoners gevangen hebben genomen. "We weten niet waar ze zijn en of ze nog leven." Naar schatting zijn er nog zo'n 50.000 burgers in Fallujah.

Amerikaanse luchtsteun

In Fallujah is vanochtend opnieuw zwaar gevochten tussen het regeringsleger en IS. Gisteren drong het leger de stad binnen via de zuidkant.

De afgelopen week kregen de Irakezen al enkele omliggende dorpen in handen. Het Iraakse leger krijgt luchtsteun van de internationale coalitie die wordt geleid door de VS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl