Hoogleraar twijfelt aan noodzaak nieuw systeem geboortezorg
Het rommelt al jaren in de geboortezorg. "Tien jaar geleden stond politiek Den Haag op zijn kop en werd er moord en brand geschreeuwd. Aanleiding was dat de babysterfte in Nederland hoog was ten opzichte van andere Europese landen", zegt Victor Pop, hoogleraar eerstelijns zorg aan de Universiteit van Tilburg. Hij doet al ruim 25 jaar onderzoek naar zorg voor moeder en kind in de perinatale periode.
Over de mogelijke oorzaken en juiste aanpak ervan werd vervolgens veel gespeculeerd. "Maar nog voor de oorzaak goed kon worden uitgezocht, werd al besloten dat het systeem helemaal anders moest. Zo werd bedacht dat er een centrale 'regisseur' moet komen. Die moet er van het begin van de zwangerschap tot aan de bevalling op toezien dat alle hulpverleners de gemaakte afspraken nakomen. Deze regisseur wordt dan ook het vaste aanspreekpunt voor de zwangere."
Hoewel er geen causaal verband is aangetoond tussen het Nederlandse geboortezorgsysteem en de hoge babysterftecijfers tien jaar geleden, zijn alle partijen aan de slag gegaan met het vormgeven van verschillende samenwerkingsmodellen in verschillende regio's.
"Laten we niet vergeten dat de kennis in Nederland op hoog niveau is, zowel bij verloskundigen als bij gynaecologen. Voor intensievere samenwerking tussen verloskundigen en gynaecologen is vertrouwen nodig en dit kost tijd. Dat Schippers een nieuwe manier van bekostigen wil doorvoeren, is zeer voorbarig", zegt Pop.
"Ze wil verloskundigen en gynaecologen betaald laten worden uit één pot, terwijl de juridische en fiscale kaders hiervan nog geheel ontbreken. Ook zaken als ict en administratie zijn nog lang niet goed geregeld. Als ze dat plan doorzet, gaan we situaties krijgen die vergelijkbaar zijn met de pgb-financiering door de Sociale Verzekeringsbank."
De Kamer spreekt 23 juni over het veranderingen in de geboortezorg. Daarnaast gaat minister Schippers binnenkort opnieuw met alle partijen om de tafel om te proberen het vertrouwen onderling te herstellen.