Twee zinkende schepen, hoe maak je dan een keuze?
"We hebben een afschuwelijke week achter de rug", zegt Jelle Goezinnen van Sea Watch, een particuliere hulporganisatie die op de Middellandse Zee probeert bootvluchtelingen te redden.
Gisteren meldde de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR dat er vorige week vermoedelijk 700 migranten zijn verdronken bij de oversteek van Afrika naar Europa. De rampen gebeurden tussen woensdag en vrijdag.
Keuzes maken
Sea Watch heeft gedaan wat het kon, zegt Goezinnen. "We hebben zeker duizend vluchtelingen kunnen redden", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Ze zaten in bootjes waarmee ze de oversteek nooit hadden kunnen maken. We hebben ook mensen gered die al in het water lagen. Die zijn met helikopters naar Italië gebracht."
De organisatie werd vorige week ingeschakeld door de Italiaanse kustwacht. "Ze hebben te weinig capaciteit om alle vluchtelingen te helpen. Ze vroegen onze hulp omdat er een schip was gezonken. Onderweg naar dat schip kwamen we een andere boot tegen die al aan het zinken was. Dan moet je keuzes maken. We hebben eerst de dichtstbijzijnde vluchtelingen geholpen. Toen we later aankwamen bij het andere schip, lagen daar al heel veel verdronken mensen in het water."
Laat de vluchtelingen met een veilige veerboot naar Europa komen.
Door de deal tussen de Europese Unie en Turkije, waardoor de route tussen Turkije en Griekenland voor vluchtelingen nagenoeg is afgesneden, wordt het tussen Afrika en Italië alleen maar drukker. Volgens Goezinnen loopt de situatie uit de hand op de Middellandse Zee. "We kunnen lang niet niet alle vluchtelingen helpen. En het wordt steeds drukker, omdat de weersomstandigheden beter worden voor de overtocht."
Er is snel actie nodig, zegt Sea Watch. "Geef vluchtelingen de mogelijkheid om met een veerboot over te steken. Voor een relatief lage prijs hebben ze dan een veilige overtocht. Als de capaciteit van de veerdiensten wordt vergroot, wordt er een veilige weg naar Europa gecreëerd."