Op de Campus Party in Utrecht is vandaag de eerste robotbaby ter wereld onthuld. Twee robots hebben voor het eerst samen een nakomeling geproduceerd.
Het is het werk van hoogleraar kunstmatige intelligentie Guszti Eiben, die evolutie onder robots wil creëren. Met robots die zichzelf voortplanten en die nageslacht krijgen dat telkens net even anders is, zodat ze telkens beter worden.
"We hebben een nieuw soort gecreëerd: robots die zich autonoom kunnen voortplanten. Na een aantal generaties, als we genoeg onderdelen hebben, zullen we tientallen of misschien zelfs honderden robots hebben", vertelt Eiben.
Volgens ingenieur en filosofe Martijntje Smits kun je het zien als een droom, maar ook als een nachtmerrie. "Sommige mensen vinden het geweldig dat robots steeds meer kunnen, en werk van ons overnemen."
Maar dat is ook juist waar veel mensen bang voor zijn. "Dat we straks geen meester, maar slaaf van de techniek zijn. En dat robots werk gaan doen dat we eigenlijk zelf beter kunnen of geen menselijke aansturing meer nodig hebben."
Zo worden in de zorg steeds vaker robots ingezet, zoals zorgrobot Roos. "Deze robot kan mensen helpen waardoor ze langer thuis kunnen blijven wonen. Het zijn kleine dingen uit het dagelijks leven waarbij ze helpt: tafel dekken, de vaatwasser inruimen", zegt directeur Cock Heemskerk.
Roos wordt nu nog bestuurd door iemand op afstand. Maar uiteindelijk is het de bedoeling dat de robot autonoom kan functioneren.
Killer robots
Daar ligt volgens vredesorganisatie Pax ook het gevaar: robots waarbij geen menselijke aansturing meer nodig is. In Amerika en China werken ze aan 'killer robots', robots die kunnen doden zonder directe menselijke controle.
Vredesorganisatie Pax pleit voor een internationaal verbod op deze autonome wapens. "Een machine is niet in staat tot het tonen van compassie", zegt Miriam Stryck van Pax. "Daar maken we onze grote zorgen over."