Ongedateerde foto van mullah Haibatullah Akhundzada
NOS Nieuws

'Nieuwe Taliban-leider is geen beruchte vechter'

De nieuwe leider van de Taliban, mullah Haibatullah Akhundzada, is geen uitgesproken vechter. Het is een geestelijke die lange tijd leiding gaf aan de rechters van de Taliban. "Akhundzada heeft zijn sporen niet verdiend op het slagveld", zegt correspondent Joeri Boom in het NOS Radio 1 Journaal.

Vanochtend bevestigden de Taliban dat voormalig leider mullah Mansour afgelopen weekend is omgekomen bij een Amerikaanse drone-aanval. Ze maakten gelijk de naam van de nieuwe leider bekend.

Vrede

Het is volgens Boom nog niet te zeggen wat de benoeming van Akhundzada betekent voor de gesprekken over vrede in Afghanistan. "Het kan alle kanten op. Volgens de Verenigde Staten stond de vorige leider Mansour vrede in de weg. Nu hij dood is, zien de Amerikanen het liefst een Taliban-leider die wil praten over vrede."

Dat Akhundzada geen uitgesproken vechter is, betekent volgens Boom niet dat vrede nu dichterbij is. "Mullah Omar, de grondlegger en oud-leider van de Taliban, was ook een geestelijke en geen commandant. Maar hij wilde nooit praten over vrede."

Vrede is niet populair onder de commandanten van de Taliban.

Correspondent Joeri Boom

Toch is de kans op vredesonderhandelingen groter dan wanneer Sirajuddin Haqqani was gekozen als nieuwe leider. "Hij gold als de andere grote kandidaat. Haqqani is een beruchte commandant, een wrede vechter. Met hem aan het roer was er zeker doorgevochten."

Volgens Boom is bij de Taliban sowieso weinig animo voor vredesbesprekingen. "Vrede is niet populair onder de commandanten van de Taliban. Voordat Mansour de leider werd, wilde hij praten over vrede. Maar toen hij aan de leiding kwam, gaf hij toch bevel om door te vechten omdat al zijn commandanten dat wilden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl