mullah Mansour

Taliban bevestigen dood leider Mansour

De Taliban hebben de dood bevestigd van hun leider mullah Akhtar Mansour.

Mansour kwam afgelopen weekend om bij een Amerikaanse drone-aanval in Pakistan, maar de afgelopen dagen was onduidelijk of hij echt uitgeschakeld was. Zijn lichaam was zwaar verminkt, waardoor identificatie lastig was.

President Obama zei vlak na de aanval dat Mansour was omgekomen en enkele bronnen binnen de Taliban bevestigden dat, maar de leiding van de terreurorganisatie kwam nog niet met een bevestiging.

Kritiek

De Pakistaanse regering zei dat eerst een dna-test nodig was om de dood van Mansour vast te stellen.

De Pakistanen leverden ook kritiek op de actie van de Amerikanen. Minister Khan herhaalde het standpunt van zijn regering dat Amerikaanse aanvallen met drones op Pakistaans grondgebied indruisen tegen het internationaal recht.

Volgens de VS is Mansour op Pakistaans grondgebied gedood, maar gebeurde dat vanuit het luchtruim van een ander land; waarschijnlijk van Afghanistan.

Nieuwe leider

Mullah Akhtar Mansour was sinds vorig jaar zomer de leider van de Taliban in Afghanistan. Hij volgde de in 2013 overleden mullah Omar op, één van de oprichters van de beweging. Mansour was de rechterhand van Omar.

De Taliban hebben bekendgemaakt dat hun nieuwe leider mullah Haibatullah Akhundzada is. Hij was een vertrouweling van Mansour.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl