De Pakistaanse minister Chaudhry Nisar Ali Khan op de persconferentie. Hij noemde de Amerikaanse actie een schending van de Pakistaanse soevereiniteit
NOS Nieuws

Pakistan kan dood Mansour niet bevestigen zonder dna-test

Pakistan kan de dood van Taliban-leider mullah Akhtar Mansour niet bevestigen. Het lichaam van de door een drone-aanval gedode man is onherkenbaar verbrand. De identiteit van de dode moet worden bepaald met behulp van dna-onderzoek, heeft de Pakistaanse minister van Binnenlandse Zaken gezegd.

Onder anderen de Amerikaanse president Obama heeft gezegd dat Mansour is gedood. Minister Chaudhry Nisar Ali Khan kan dat naar eigen zeggen niet bevestigen zonder een dna-test. Met welk familielid van Mansour het dna-materiaal van de dode wordt vergeleken en wanneer dat gebeurt, is niet bekend. Khan herhaalde het standpunt van zijn regering dat de Amerikaanse aanval met een drone op Pakistaans grondgebied indruist tegen het internationaal recht.

De Amerikanen zeggen dat de auto weliswaar in Pakistan is getroffen, maar dat de drone de raket vanuit het luchtruim van een ander land afvuurde, waarschijnlijk Afghanistan. Ook wijst de VS erop dat er concrete aanwijzingen waren dat Mansour betrokken was bij het voorbereiden van aanslagen op Amerikaanse militairen.

Nieuwe leider?

Khan noemde de actie een schending van de Pakistaanse soevereiniteit. De aanval kan ernstige gevolgen hebben voor de relatie tussen beide landen, stelt de minister. Een besluit daarover wordt pas genomen als premier Sharif is teruggekeerd uit het buitenland.

De relatie tussen Islamabad en Washington is gecompliceerd. Zo waren de Pakistanen boos over de Amerikaanse actie tegen Osama bin Laden in 2011. De VS was juist woedend dat de meest gezochte terrorist ter wereld zich kon verschuilen in het Pakistaanse Abbottabad. Critici in de VS zeggen dat Pakistan nu toestaat dat de leiders van de Afghaanse Taliban zich in het land verschuilen. De regering in Islamabad spreekt die beschuldigingen tegen.

De dood van Mansour is nog niet door de Taliban bevestigd. Wel hebben bronnen binnen de terreurorganisatie gezegd dat hun hoogste leider inderdaad is omgekomen bij de drone-aanval. Er zijn berichten dat commandanten en andere leden van het hogere kader van de Taliban bijeen zijn gekomen om een nieuwe leider te kiezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl