Er moet een zelfdodingspil komen voor mensen die 'klaar zijn met het leven', vinden de Coöperatie Laatste Wil en de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE).
Familie de Gunst had graag een laatste-wil-middel besteld voor hun dochter Else, die niet meer wilde leven, maar niet in aanmerking kwam voor euthanasie.
De organisaties stellen dat niet iedereen binnen de huidige euthanasiewetgeving kan worden geholpen. Uit onvrede pleiten de organisaties in Nieuwsuur voor een proef met een laatste-wil-middel.
Therapie
Else ontwikkelde vanaf haar 12e ernstige psychische klachten. "Ze veranderde van een vrolijke blije meid, naar een meisje dat je niet meer kon bereiken", vertelt haar moeder Astrid de Gunst.
Haar dochter werd jarenlang behandeld door talloze psychiaters, verschillende therapieën en medicijnen werden uitgeprobeerd. Maar Else bleef aangeven dat ze dood wilde.
Na een mislukte zelfmoordpoging deed ze een beroep op de euthanasiewet. Volgens die wet is euthanasie alleen toegestaan als twee artsen vinden dat er sprake is van ondraaglijk en uitzichtloos lijden.
Else's psychiaters waren het daarover eens, maar over haar wilsbekwaamheid was geen overeenstemming. Euthanasie werd daarom geweigerd.
"Iedere dag gaf ze aan dat ze niet meer wilde. Er was zoveel geprobeerd, zoveel artsen, medicatie en therapieën", vertelt haar moeder. "Als dan uiteindelijk niets werkt en het kind lijdt alleen maar meer. Wie heeft dan het recht om te zeggen: jij moet door."
Waardig einde
Else besloot daarom om haar leven te beëindigen door twee weken lang niet te eten en te drinken. Ze overleed begin dit jaar op 31-jarige leeftijd. "Een laatste-wil-middel zou een heel waardig levenseinde voor haar zijn geweest."
De NVVE wil dat zo'n middel bij wijze van proef beschikbaar komt voor mensen boven de 75, die geweigerd zijn voor euthanasie. Voorwaarde is dat een arts toestemming geeft. De Coöperatie Laatste Wil een proef doen met leden vanaf 18 jaar.