Franse premier houdt vertrouwen, ondanks omstreden arbeidswet
De Franse regering houdt het vertrouwen van het parlement, ondanks de invoering van een omstreden arbeidswet die het ontslaan van mensen makkelijker moet maken. Premier Valls negeerde de tegenstanders van de wet en voerde die per decreet in.
Daardoor kon het parlement niet over de wet zelf stemmen, maar alleen over de vraag of de regering nog voldoende draagvlak heeft. De Assemblée maakte gebruik van die mogelijkheid die de Grondwet biedt.
Vooral de republikeinse partij van oud-president Sarkozy is fel tegen de arbeidswet. Maar ook in de socialistische partij van president Hollande en premier Valls zijn tegenstanders. Uiteindelijk zegden 246 van de 577 parlementariërs het vertrouwen in het regeringsbeleid op.
Ontslaan
Volgende maand buigt de Senaat zich over de arbeidswet. Als de senatoren die wet willen aanpassen, moet ook de Assemblée er weer over stemmen. En dat kan in theorie leiden tot een nieuwe vertrouwensstemming.
De wet maakt het voor Franse bedrijven makkelijker om mensen aan te nemen of te ontslaan. Dat moet de arbeidsmarkt flexibeler maken. De wet leidt tot felle protesten.
President Hollande heeft zijn politieke lot eraan verbonden. Hij stelt zich alleen herkiesbaar als de werkloosheid daalt tot onder de 10 procent.