Op 23 juni stemmen de Britten of ze bij de Europese Unie willen blijven. Europa-correspondent Saskia Dekkers reist door de vier gebieden van het Verenigd Koninkrijk om te ontdekken hoe de Britten tegen een mogelijk brexit aankijken.
De eerste stop: Noord-Ierland. Londonderry is de tweede stad van Noord-Ierland, het is misschien wel de belangrijkste plek om de geschiedenis van het gebied beter te begrijpen. En waar een mogelijke brexit oude conflicten nieuw leven kan inblazen.
Dertig jaar lang woedde hier het bloedige conflict tussen de pro-Britse en de pro-Ierse bevolking. Een tijd van geweld, vuurgevechten, bomaanslagen en executies. Er vielen zo'n 3500 doden.
De katholieke wijk Bogside in Londonderry was het bolwerk van de IRA tijdens The Troubles, en de plek waar in 1972 Bloody Sunday plaatsvond. Het bloedbad dat het Britse leger aanrichtte en waarbij 14 mensen om het leven kwamen.
Muurtekeningen in de Bogside herinneren de Ieren nog aan het bloedige verleden. "Met deze schilderingen eren we de mensen die we zijn verloren aan het conflict", vertelt kunstenaar Marty Lyons. "Dit is Mickey Devine, hij is overleden toen hij in hongerstaking ging tijdens de The Troubles."
Eind jaren 90 kwam er met een vredesakkoord een einde aan het conflict. Maar de scheiding tussen beide groepen is nog niet verdwenen. Niet alle aanhangers van de katholieke linkse partij Sinn Féin willen hun strijd tegen de Britten vergeten.
"Het is de vraag wat er met Noord-Ierland gebeurt als er een brexit komt", zegt Lyons. "Het gaat zeker effect hebben op onze levens, de Britten gaan hun geld niet naar ons sturen. Het enige dat zij hebben gedaan is onze mensen onderdrukken. Ik hoop dat als er een brexit komt de mensen hier rustig blijven."
De Europese Unie speelde op de achtergrond een belangrijke rol tijdens het Noord-Ierse vredesproces. Zo werd met 19 miljoen euro afkomstig uit Brussel de Vredesbrug in Londonderry aangelegd. Een brug die het protestantse en het katholieke deel van de stad met elkaar verbindt.
Een brexit zou onenigheid over de vraag waar Noord-Ierland bijhoort nieuw leven kunnen inblazen, stelt Europees parlementariër van de Sinn Féin-partij Martina Anderson. Dat er een duidelijke EU-grens over het Ierse eiland komt, draagt daar volgens Anderson aan bij.
Als er een brexit komt, moeten we misschien overwegen om op een andere manier verder te gaan.
Een grens die herinnert aan oude tijden en inspanningen voor vrede teniet zou kunnen doen. "Een brexit heeft niet alleen economische gevolgen, maar ook politieke", zegt de Europarlementariër.
"Als er een brexit komt, moeten we misschien overwegen om op een andere manier verder te gaan. Mijn partij wil de bevolking van Noord-Ierland dan in een referendum vragen waar zij onderdeel van wil zijn: Ierland of het Verenigd Koninkrijk."