Van de oorlog in Jemen naar de Hilversumse bossen. Een groter contrast is nauwelijks denkbaar. Abdullah Hudaijan en Wael Al Kibsee, twee journalisten uit Jemen, hebben hun door oorlog verscheurde land even achter zich gelaten voor een bezoek aan Nederland.
Naast terreurorganisatie al-Qaida strijden in Jemen regeringstroepen en rebellen om de macht. De burgers worden door geen van de partijen ontzien. "Hier in Nederland horen we geen schoten of explosies. Dat zijn we bij ons wel gewend" zeggen de twee journalisten.
Onvoorstelbaar
Wael Al Kibsee meldde zich na een van de bombardementen in de hoofdstad Sanaa aan als vrijwilliger bij het ziekenhuis. "Wat ik daar zag was onvoorstelbaar. Mensen zaten op de grond, te midden van grote plassen bloed."
Volgens de journalist waren eerst vooral wapendepots het doelwit, maar worden nu steeds vaker burgers gebombardeerd. "De laatste tijd is er veel veranderd. Ze zijn scholen en woningen gaan bombarderen. Het is zorgwekkend."
Andere regels
Terwijl Houthi-rebellen in Sanaa en de regering in de stad Aden elkaar bestrijden, profiteerde al-Qaida van de situatie. De terreurorganisatie veroverde de belangrijke havenstad Mukalla en een deel van de provincie Hadramaut. De strijders deelden er ruim een jaar de lakens uit.
Journalist Abdullah Hudaijan vertelt wat er in die tijd in de stad is veranderd. "Winkels moeten bijvoorbeeld op gebedstijden sluiten. Vrouwen die vroeger hun gezicht lieten zien, mogen dat niet meer. Elk contact tussen man en vrouw is streng verboden, ook op het werk en in het onderwijs."
Zelfs voor mannenkapsels werden regels voorgeschreven, zegt Hudaijan. "Sommige kapsels zijn verboden, omdat ze die haardracht te Westers vinden. Allerlei zaken, zoals ook muziek en het huwelijk, worden aan hun regels onderworpen."
Gisteren heroverde Jemenitische regeringstroepen, samen met de Arabische bondgenoten, Mukalla op al-Qaida. Volgens Hudaijan is iedereen in de stad daar blij mee. "Ondanks alle pogingen heeft al-Qaida nooit de mensen voor zich gewonnen. Hun vertrek wordt verwelkomd. Nu komt de overheid weer terug. Dat is wat iedereen wilde."
Op de been
De bevrijding van Mukalla is een klein lichtpunt in een complexe oorlog. Een staakt-het-vuren mislukte afgelopen week al voordat het was ingegaan. Het einde van de strijd in Jemen is nog lang niet in zicht. Het land kan wel wat hulp gebruiken, zegAl Kibsee.
"Het Jemen van nu is te vergelijken met een man die hulpeloos op de grond ligt. Als je hem weer op de been helpt, zal hij zelf weer gaan lopen. Hulp is onontbeerlijk."