Als het aan de Amerikaanse president Barack Obama ligt, blijft het Verenigd Koninkrijk lid van de Europese Unie. Met deze boodschap, verwoord in een opiniestuk in de Britse krant The Telegraph, landde Obama vanochtend vroeg in Engeland. Het begin van een vierdaags bezoek aan Europa, waarin de Amerikaanse president onder meer zondag in Duitsland nog spreekt met bondskanselier Angela Merkel.
De Britten stemmen op 23 juni in een referendum of zij in de Europese Unie blijven of dat zij opteren voor een brexit: uittreden. Obama heeft zich met het stuk in The Telegraph in deze discussie gemengd.
Daarmee steekt hij de Britse premier David Cameron een hart onder de riem. Cameron wil dat zijn land in de Europese Unie blijft, maar het is allesbehalve zeker dat hij in het referendum een overwinning haalt. Obama is populair, ook of vooral bij zwevende kiezers. De hoop is, vanzelfsprekend, dat zijn optreden in Londen het ‘ja-kamp’ zal steunen of zelfs aan een meerderheid helpen.
Hypocrisie
Niet iedereen is over de interventie van Obama te spreken. Boris Johnson, verklaard voorstander van een brexit, prominent partijgenoot van Cameron en burgemeester van Londen, heeft de Amerikaanse president beschuldigd van hypocrisie.
Amerika zou zijn soevereiniteit nooit hebben verkwanseld door in een organisatie als de Europese Unie te stappen, aldus Johnson. Zijn boodschap: waar bemoeit Obama zich mee. En ook: het Verenigd Koninkrijk is beter af zonder Europa, althans als het zijn soevereiniteit niet wil verkwanselen.
Diner
Obama is niet alleen naar Londen gekomen om zich te storten in een fel debat dat de Britten verdeelt. Er is ook ruimte voor frivoliteiten, in de vorm van een lunch met de 90-jarige koningin Elizabeth op Windsor Castle, gevolgd door en een diner op Kensington Palace met prins William en zijn vrouw Kate Middleton.