Panama-Stad, waar het kantoor Mossack Fonseca zit
NOS Nieuws

Wereldwijde impact Panama Papers: eerst ontkenning, nu onderzoek

Ook na twee dagen na de eerste berichtgeving doen de Panama Papers nog behoorlijk wat stof opwaaien. Verschillende politici zijn in opspraak geraakt door de berichten over al dan niet legale geldtransacties. Een overzicht met het laatste nieuws uit het buitenland.

Fiscus onderzoekt Porosjenko

De Oekraïense belastingdienst gaat de Panama Papers over de zakenbelangen van president Porosjenko onderzoeken. "We zullen de informatie die naar boven is gekomen in de media bekijken en dan komen we daarop terug", zei de directeur op een persconferentie.

De Oekraïense president Porosjenko (maart 2016)

Winsten uit het bedrijf van Porosjenko zouden naar de Maagdeneilanden worden weggesluisd. De president zegt dat hij de bedrijfsvoering heeft uitbesteed aan derden en dat die met een verklaring moeten komen.

Corruptiebestrijder Chili treedt af

De baas van anti-corruptie-organisatie Transparency International in Chili heeft zijn ontslag ingediend nadat zijn naam in de Panama Papers was opgedoken. Gonzalo Delaveu werd volgens Reuters gekoppeld aan vijf overzeese bedrijven, waarvoor hij in het verleden heeft gewerkt.

Premier IJsland onder vuur

In IJsland staat ook voor vanmiddag weer een demonstratie gepland. Gisteravond protesteerden duizenden IJslanders op het plein voor het parlement in Reykjavik tegen premier Gunnlaugsson. De premier en zijn vrouw zouden geld hebben ondergebracht op de Britse Maagdeneilanden.

Gunnlaugsson ontkent dat hij de belasting heeft ontdoken en is ervan overtuigd dat hij in het zadel kan blijven zitten. Meer dan duizend mensen hebben zich op Facebook opgegeven voor de demonstratie.

Demonstranten IJsland willen aftreden premier

Le Pen genoemd

Gisteren ontkende ze nog elke betrokkenheid bij de Panama Papers, maar vanmorgen kwam de Franse krant Le Monde met een verhaal dat Europarlementariër Marine Le Pen toch linkt aan het schandaal. Een van de communicatie-adviseurs van het Front National zou ruim 3 ton aan inkomsten hebben verzwegen door het geld onder meer in Hongkong en Singapore onder te brengen.

De betreffende adviseur noemt de hele constructie "volkomen legaal". Een woordvoerder van Front National vindt het oneerlijk dat Le Pen, die in 2017 president van Frankrijk wil worden, in een adem met haar adviseur wordt genoemd. Hij zegt tegen de zender iTELE dat er met twee maten wordt gemeten, omdat in opspraak geraakte leden van andere partijen niet worden genoemd.

De vader van premier Cameron

In Engeland is premier Cameron onder vuur komen te liggen. Zijn overleden vader wordt genoemd in de Panama Papers. Die zou een off-shorebedrijf op de Bahama's hebben geleid waar rijke Britten hun geld onderbrachten. Labour-leider Corbyn heeft opgeroepen tot een onafhankelijk onderzoek naar alle Britten die worden genoemd in de stukken, inclusief Camerons familie.

Vandaag zei Cameron dat hij geen enkel aandeel heeft in off-shorebedrijven. "Ik heb geen aandelen. Ik heb een salaris als premier, wat spaargeld en een huis."

Stil in China

In de Panama Papers komen ook de naam van de Chinese president Xi en die van 150 andere politieke functionarissen voor. Niet dat de Chinezen daarover veel zullen lezen in de pers, daar zorgt de staats-censor wel voor, meldt AP. De Papers worden wel genoemd, maar niet de rol van de Chinese elite.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de beschuldigingen van belastingontduiking ongefundeerd. Verder had hij geen commentaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl