Clarence Seedorf poseert in 2003 met een motor van zijn raceteam
NOS NieuwsAangepast

Panama Papers: honderden Nederlanders, onder wie Clarence Seedorf

Honderden Nederlanders worden genoemd in de Panama Papers over mensen met veel geld die een aanzienlijk deel daarvan hebben weggesluisd naar belastingparadijzen. Volgens journalisten van Trouw en het FD, die samen met buitenlandse collega's onderzoek naar de zaak doen, zijn onder hen ook bekende Nederlanders als oud-voetballer Clarence Seedorf.

Seedorf sloot voor zijn motorraceteam een sponsorcontract met de Italiaanse juwelier Morellato voor ruim zes ton. Daarna is het contract een aantal malen verkocht via een bedrijf op de Maagdeneilanden. Uiteindelijk werd het drie miljoen euro waard. Onduidelijk is of het verschil van 2,4 miljoen euro naar de twee compagnons van de oud-voetballer is gegaan of naar Seedorf zelf. Ook is niet bekend of Seedorf van de constructie wist.

Trouw heeft Seedorf zelf niet kunnen bereiken voor commentaar.

Clarence Seedorf genoemd in Panama Papers

Het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca & Co. heeft wereldwijd een groot aantal mensen geholpen bij het overbrengen van hun vermogen naar Panama, de Britse Maagdeneilanden en andere belastingparadijzen. Zo'n 11,5 miljoen documenten van het kantoor zijn in handen van de groep journalisten.

De constructie is legaal als betrokkenen hun bezittingen niet hebben verzwegen in hun belastingaangifte.

Hoge Raad

Trouw en het FD hebben de namen van alle Nederlanders en buitenlanders die geld hebben gestald in belastingparadijzen. Over enkele weken worden alle namen bekendgemaakt. Trouw en FD geven nu enkele namen vrij, omdat die volgens de kranten journalistieke relevantie hebben.

Behalve Seedorf wordt ook Jos van der Vorm genoemd. Hij was van 1979 tot 1986 lid van de Belastingkamer van de Hoge Raad en stalde vermogen via een ingewikkelde constructie op Bermuda, bedoeld om de bezittingen buiten het zicht van de autoriteiten te houden, zo staat in de Panama Papers. Van der Vorm, die in 2006 overleed, had enkele miljoenen euro's geërfd van een oudoom, die grondlegger was van de Holland-Amerika Lijn.

Wapenhandel

Andere namen zijn die van Mexx-oprichter Rattan Chadha, miljardair en oprichter van Volmac Joop van Oosterom, Bernard Stuivinga van handelshuis Acomo en Toine Manders (niet de lijsttrekker van 50Plus), tot vorig jaar mei voorzitter van de Libertarische Partij.

Verder wordt ondernemer John Bredenkamp genoemd, die op de sanctielijst van de Verenigde Staten staat vanwege illegale wapenhandel met Zimbabwe.

De zaak kan nog veel groter zijn, omdat alleen maar de gegevens van Mossack Fonseca zijn onderzocht en niet die van andere buitenlandse dienstverleners.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl