Panama Papers: ontkenningen en onderzoeken
Een dag na de eerste onthullingen uit de Panama Papers wijzen personen die in verlegenheid zijn gebracht alle beschuldigingen van belastingontduiking van de hand. Onder hen zijn de Russische president Poetin, de Oekraïense president Porosjenko en de Argentijnse stervoetballer Lionel Messi.
Regeringen en belastingdiensten kondigden aan dat de documenten zorgvuldig worden onderzocht en dat belastingontduikers worden aangepakt.
Gisteren werd bekend dat 11,5 miljoen documenten van het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca & Co. in handen van een internationale groep van onderzoeksjournalisten zijn gekomen. Het bedrijf hielp individuen en bedrijven om vermogens over te brengen naar Panama, de Britse Maagdeneilanden en andere belastingparadijzen.
De Britse krant The Guardian onderzocht documenten die betrekking hebben op Rusland. Daaruit komt naar voren dat via personen uit de omgeving van Poetin zo'n 1,75 miljard euro naar het buitenland is weggesluisd.
"Voor ons is het duidelijk dat onze president het belangrijkste doelwit is, vooral met het oog op de naderende parlementsverkiezingen en, op de langere termijn, de presidentsverkiezingen", zei een woordvoerder van het Kremlin. De Russen gaan in september naar de stembus voor het parlement, in 2018 zijn er presidentsverkiezingen.
President Porosjenko
Ook de Oekraïense president Petro Porosjenko wordt in de stukken genoemd. Hij is eigenaar van een snoep- en chocoladebedrijf waarvan de winsten naar de Britse Maagdeneilanden zouden worden weggesluisd.
Porosjenko zegt op Twitter dat hij het beheer van zijn bezittingen aan anderen heeft overgedragen en dat hij verwacht dat die opening van zaken zullen geven. Ook zegt hij dat hij mogelijk de eerste Oekraïense bestuurder is die het opgeven van bezittingen en belasting betalen serieus neemt.
Stervoetballer Lionel Messi zegt dat hij de Spaanse krant El Confidencial voor de rechter zal brengen. De krant schreef op basis van de uitgelekte documenten dat Messi en zijn vader in het geheim een Panamees bedrijf hebben gekocht om geen belasting over beeldrechten te hoeven betalen.
Messi en zijn vader staan in Spanje terecht voor belastingontduiking. Daarmee is volgens het Spaanse OM een bedrag van 4,1 miljoen euro gemoeid. De fraude met het Panamese bedrijf komt in de aanklachten niet voor.
Cameron
In de documenten wordt ook Ian Cameron genoemd, de in 2010 overleden vader van de Britse premier, David Cameron. Een woordvoerder van David Cameron wilde tegen de nieuwssite The Independent geen reactie geven.
Op de vraag de vraag of de familie Cameron nog steeds geld buiten het zicht van de Britse belastingdienst heeft ondergebracht, zei hij: "Dat is een privézaak, ik concentreer me op wat de regering doet".
Zweedse bank
Door de publicaties van de Zweedse publieke omroep SVT is ook de Zweedse Nordea-bank in opspraak geraakt. Die zou via een dochterbedrijf in Luxemburg rijke Zweedse klanten hebben geholpen bij belastingontduiking. Die dochter werkte daarbij samen met Mossack Fonseca.
De Nordea-bank is de grootste bank in Scandinavië. Het bedrijf zegt dat het dochterbedrijf in 2009 maatregelen tegen belastingontduiking heeft genomen en dat het aantal klanten dat gebruikmaakt van ontduikingsconstructies sindsdien is afgenomen.
Hollande
De Franse president Hollande noemt het uitlekken van de documenten "goed nieuws", omdat het staten de mogelijkheid biedt om weggesluisd belastinggeld terug te halen. Volgens de president werd alleen al vorig jaar 12 miljard euro naar het buitenland verdwenen belastinggeld teruggehaald. Hollande zei dat de gelekte documenten zorgvuldig worden onderzocht en dat fraudeurs voor de rechter worden gebracht.
Een groep van parlementariërs uit Zuidoost-Azië roept hun regeringen op hetzelfde te doen. De Australische belastingdienst stelt naar aanleiding van de publicaties een onderzoek in tegen 800 vermogende Australiërs die in de documenten worden genoemd.
De Nederlandse Belastingdienst onderzoekt of de gepubliceerde documenten informatie bevatten die betrekking heeft op Nederland of Nederlandse belastingbetalers.