De Panama Papers, een wereldwijd journalistiek samenwerkingsverband, laat tal van machtige en rijke mannen wankelen. Meerdere regeringsleiders reageerden vandaag op de beschuldigingen.
Uit de miljoenen documenten die zijn onderzocht, blijkt dat de Panamese belastingfirma Mossack Fonseca tal van regeringsleiders heeft geholpen geld weg te sluizen naar belastingparadijzen.
"Het is een bevestiging van wat we eigenlijk al wisten. Bij trustkantoren kun je constructies opzetten om geld buiten de aandacht te houden van overheden. Dat is precies waar bepaalde mensen behoefte aan hebben", zegt hoogleraar accountancy Marcel Pheijffer.
Zo onderzocht de Britse krant The Guardian documenten die betrekking hebben op Rusland. Daaruit komt naar voren dat via personen uit de omgeving van Poetin zo'n 17,5 miljard naar het buitenland is weggesluisd.
Maar volgens het Kremlin zijn de Panama Papers een poging van het Westen om Poetin zwart te maken. Ook de Oekraïense president Porosjenko, die wordt beschuldigd van het wegsluizen van winsten, zegt dat hij daar niets mee te maken heeft.
Het is rookgordijn op rookgordijn.
In Nederland onderzochten journalisten van Trouw en Het Financieele Dagblad de documenten. "Wat mij het meeste is opgevallen is de veelheid aan geheimhoudingsconstructies", vertelt Trouw-journalist Martijn Roessingh.
"Er zijn constructies waarbij zo'n netwerk aan bedrijven over drie, vier landen gaat; deels via Nederland, deels via Zwitserland. Het is ontzettend moeilijk voor overheden om te achterhalen waar die geldstromen vandaan komen en voor dienen. Het is rookgordijn op rookgordijn."
IJslandse banken
In IJsland zorgt premier Sigmundur Gunnlaugsson voor ophef. Hij bezit via een offshore-bedrijf obligaties van de drie grootste banken van IJsland. Toen in 2008 de banken omvielen, zorgde hij er als premier voor dat buitenlandse schuldeisers werden afgelost. Daar had hij dus een persoonlijk belang bij, hij was immers zelf een van de schuldeisers.
Journalist Johannes Kristjansson van Reykjavik Media kreeg de documenten daarover in handen. "Begin juni kreeg ik een belletje van het journalistencollectief ICIJJ. Ik ben toen naar Washington gevlogen en heb er tien maanden aan gewerkt."
Begin deze maand ondervroeg de Zweedse omroep SVT de premier over de obligaties. Tijdens het interview liep Gunnlaugsson boos weg. Het werd gisteren uitgezonden. "Hij kreeg vier keer de kans om het uit te leggen, maar toen liep hij weg. Ik wist al die tijd dat ik gelijk had."
In IJsland zijn duizenden mensen op de been om te protesteren tegen de premier. Toen de demonstranten zich verzamelden, verklaarde Gunnlaugsonn in het parlement dat hij niet over peinst om af te treden.