Dikili

Griekenland stuurt eerste migranten terug naar Turkije

Vanochtend werden de eerste migranten van het Griekse eiland Chios op een boot naar Turkije gezet. Het akkoord dat de EU heeft gesloten met Turkije is van start.

Dat betekent dat alle migranten die na 20 maart aankomen op de Griekse eilanden worden teruggestuurd naar Turkije. In ruil daarvoor haalt de EU Syriërs uit Turkije op, die op een legale manier asiel hebben aangevraagd.

Het uitzetten van Chios verloopt tot nu toe rustig. Migranten worden onder begeleiding van politieagenten op een veerboot gezet. Syriërs zijn nog niet teruggestuurd, het zijn vooral Pakistani die geen asiel hebben aangevraagd.

Eerste boot naar Turkije was een "makkelijke"

De afgelopen dagen liep de spanning in de opvangkampen op Chios hoog op. Mensen zitten er al twee weken opgesloten, zonder te weten waar ze aan toe zijn. Zo'n honderd migranten braken vrijdag uit een kamp en bezetten sindsdien de haven.

Overbelast

De autoriteiten bereiden zich voor op het terugsturen van zo'n zesduizend vluchtelingen, maar het Griekse asielsysteem is volledig overbelast. "Er is niet eens voldoende personeel", liet de burgemeester weten.

Ondertussen haalde de Griekse kustwacht ook vandaag weer twee bootjes met zo'n vijftig vluchtelingen uit het water vlakbij Lesbos.

In Dikili hoor je geluiden zoals wij ze kennen uit Heesch of Geldermalsen.

Lucas Waagmester

Aan de andere kant van de kust, zijn in de Turkse stad Dikili voorbereidingen getroffen om vijfhonderd mensen op te vangen. Maar volgens correspondent Lucas Waagmeester zitten de inwoners niet op de migranten te wachten.

"In Dikili hoor je geluiden zoals wij ze kennen uit Heesch of Geldermalsen, met het verschil dat het hier om een kamp zou gaan voor tienduizenden mensen", vertelt Waagmeester.

In het Turkse Dikili zitten ze niet op migranten te wachten

Er werd afgelopen week flink geprotesteerd tegen de komst van opvangkampen in Dikili. "Wij willen de Syriërs niet. Niet alleen geen kamp, we willen ze helemaal niet", zegt een actievoerder.

"Het is een klein dorp. Er wonen veertigduizend mensen, en er zouden er twintigduizend komen. Het wordt te druk, een zooitje. Ik bedoel niet vechten, maar een rommeltje."

Doorvoerhaven

Het is de bedoeling dat migranten in Dikili worden geregistreerd en vervolgens worden opgevangen in een kamp verder Turkije in. Het toeristenstadje moet een doorvoerhaven worden.

Maar niet iedereen gelooft daarin. "Je kunt ze wel wegbrengen, maar drie dagen later zijn ze terug. Ze komen hier als Ahmet, en vertrekken weer als Mehmet", zegt een visser.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl