Met een bootje worden de immigranten van Lesbos naar Turkije vervoerd
NOS Nieuws

'Garandeer eerst veiligheid immigranten, en stuur ze dan pas terug'

Vluchtelingenwerk Nederland is er "zeker geen voorstander" van dat de EU sinds vanochtend is begonnen met met het terugsturen van immigranten van Griekenland naar Turkije. Aanleiding is het rapport van Amnesty International, waarin staat dat Turkije vluchtelingen illegaal terugzet naar Syrië.

"De Europese Commissie heeft aangegeven te onderzoeken of dat wel of niet klopt, maar ondertussen worden nu al mensen teruggestuurd", zei Dorine Manson, directeur van Vluchtelingenwerk Nederland. "Dat is de natuurlijk de verkeerde volgorde."

De veiligheid van de immigranten is het belangrijkste, vindt Manson. "Je moet eerst zorgen dat je die kunt garanderen. Dan pas kun je deze operatie in werking zetten."

Nederland

Mogelijk komen vandaag ook al de eerste Syrische vluchtelingen vanuit Turkije naar Nederland. Het is onderdeel van de deal die de EU onlangs sloot met de Turken.

De voorbereidingstijd is voor zowel de vluchtelingen als voor Nederland een stuk korter. "Normaliter is er een voorbereidingstijd van een half jaar. De vluchtelingen krijgen dan Nederlandse les en oriëntatie op de Nederlandse cultuur en maatschappij. En in Nederland wordt in de tussentijd gezocht naar opvang en huisvesting", zegt Manson.

Waar de Syrische vluchtingen nu in Nederland terechtkomen, is nog niet bekend. "We hebben op dit moment 16.000 mensen met een asielvergunning. Die houden nog steeds plekken bezet in asielzoekerscentra omdat er een gebrek aan sociale huurwoningen is. Dus we verwachten dat de mensen die binnenkort komen achter in de rij zullen moeten aansluiten."

Het gaat om vluchtelingen die via herbevestiging naar Nederland komen. Ze komen niet in een noodopvang, omdat ze al een asielstatus hebben. "De UNHCR heeft ze gedetecteerd als kwetsbare vluchtelingen."

Quotum

Vluchtelingenwerk Nederland is voorstander van hervestiging, omdat vluchtelingen anders misschien illegaal naar Nederland komen. Toch is er een groot minpunt, vindt Manson. De mensen die nu komen vallen namelijk onder het quotum van 500, een regeling waarbij jaarlijks 500 vluchtelingen worden 'uitgenodigd' om naar Nederland te komen. Deze groep vluchtelingen krijgt automatisch een vluchtelingenstatus.

"Vorige week is er door de UNHCR weer een internationale oproep gedaan om ongeveer 480.0000 kwetsbare Syrische vluchtelingen wereldwijd op te vangen en de landen zijn gevraagd om dat quotum te verhogen", zei Manson.

Veel landen gingen op dat verzoek in, maar Nederland deed dat niet. "Daarom zitten we nog steeds op dat bedroevend lage aantal per jaar, dat eigenlijk al sinds de jaren 80 zo is. En eigenlijk is het ook zo dat Nederland hiermee als huidig voorzitter van de EU geen goed voorbeeld geeft."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl