NOS Nieuws

Eerste teruggestuurde vluchtelingen aangekomen in Turkije

In Turkije zijn de eerste teruggestuurde vluchtelingen aangekomen die vanochtend vanuit Griekenland zijn vertrokken. Rond 8.30 uur kwam de eerste ferry aan in de Turkse havenstad Dikili. De boot verliet rond zessen het eiland Lesbos. Aan boord waren 136 mensen; voornamelijk uit Pakistan, Bangladesh, Sri Lanka, Algerije en Marokko.

In de haven van het Griekse eiland Chios werden zo'n 80 mensen op de boot gezet. Daar waren het vooral mensen uit Afrika en het Midden-Oosten.

De groep die is uitgezet had geen asiel gekregen in Griekenland. Twee Syriërs aan boord wilden vrijwillig terug naar Turkije vanwege familieomstandigheden. De vluchtelingen werden een op een begeleid door agenten, zegt correspondent Lex Runderkamp vanuit Lesbos. Turkse functionarissen waren aanwezig om de namenlijsten te controleren.

Terugkeer van vluchtelingen naar Turkije

"De stadsbus werd geparkeerd voor het schip en mensen gingen een voor een de bus in, geklemd aan de arm van een agent", vertelt Runderkamp. "Het viel me op dat het vooral om jonge mannen gaat en geen vrouwen met kinderen."

Verzet

Griekenland begint met de uitzettingen drie weken na het sluiten van een deal tussen de EU en Turkije. Daarin werd afgesproken dat vanaf vandaag vluchtelingen die na 20 maart in Griekenland zijn aangekomen, worden teruggestuurd. In ruil daarvoor neemt de EU Syrische vluchtelingen uit Turkse kampen op.

De autoriteiten in Griekenland houden rekening met vluchtelingen die zich verzetten tegen hun gedwongen vertrek. De Griekse kustwacht sprak eerder van een explosieve stemming onder de vluchtelingen op de Griekse eilanden, zoals op Chios

Verslaggever Lex Runderkamp op Lesbos

Ook zijn er zorgen of er wel genoeg gekwalificeerd personeel is om de terugkeer van de vluchtelingen in goede banen te leiden. De operatie staat onder leiding van Frontex, dat de Europese grenzen bewaakt. Er zouden 2300 agenten, asielexperts, vertalers, en zelfs rechters nodig zijn. Momenteel heeft Frontex 300 politiemensen van Frontex die migranten begeleiden.

In Turkije wordt geprotesteerd tegen de terugkeer van de vluchtelingen. De bedoeling is dat ze naar Dikili worden gebracht, maar daar zijn ze er niet op voorbereid. De burgemeester van het kustgebied heeft kritiek op de Turkse regering, die hem niet zou hebben ingelicht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl