Mossack Fonseca: middelpunt van schimmige geldstromen
Uit de 'Panama Papers' blijkt dat een juridisch advieskantoor uit Midden-Amerika tientallen miljardairs en staatshoofden hielp met onder meer het ontduiken van belastingen. Zo werd het bedrijf, Mossack Fonseca, de spil van een megaschandaal.
Mossack Fonseca werd in 1986 opgericht. Het hoofdkantoor is gevestigd in Panama. Nagenoeg de complete interne administratie van het bedrijf belandde in handen van journalisten. Ook Trouw en het Financieele Dagblad deden onderzoek.
De journalisten namen ongeveer een jaar de tijd om alle spreadsheets, e-mails en powerpointpresentaties door te spitten. Zij ontdekten dat Mossack Fonseca onder meer hielp bij het wegsluizen van miljarden dollars.
Dat deed het kantoor via zogenoemde offshore-bedrijven. Dat zijn legale vennootschappen die worden opgericht in landen waar vermogen nauwelijks wordt belast. Mossack Fonseca behoort wereldwijd tot de vijf grootste firma's die dit soort vennootschappen oprichten.
Caribische eilandengroep
Trouw schrijft dat trustkantoren, banken, vermogensbeheerders en andere financiële adviseurs Mossack Fonseca inschakelen als zij voor een klant een bedrijf willen opzetten.
Het kantoor zet vervolgens offshore-bedrijven op in belastingparadijzen als Zwitserland, de Seychellen, de Bahama's en de Britse Maagdeneilanden. Met name dat laatste land is belangrijk voor Mossack Fonseca: meer dan de helft van de 241.000 vennootschappen die het kantoor oprichtte zijn gevestigd op die Caribische eilandengroep.
Op de website van de firma staat dat Mossack Fonseca werkt in 42 verschillende landen. In totaal heeft het kantoor zo'n 600 man personeel in dienst, verspreid over dertig kantoren. Trouw meldt dat het juridisch advieskantoor in 2010 ook een vestiging opende in Nederland. Die is echter op 31 maart 2016 weer opgeheven.
Het bedrijf ontkent in een verklaring betrokken te zijn bij illegale praktijken. Het advieskantoor zegt dat het zich altijd aan de internationale regels heeft gehouden. "Ons kantoor is nooit in verband gebracht met criminele zaken. Veertig jaar lang heeft Mossack Fonseca onberispelijk werk geleverd in de landen waar we actief zijn."
Onderzoeksjournalist Lars Bové van De Tijd plaatste op Twitter een kopie van een e-mail die Mossack Fonseca aan honderdduizenden klanten heeft gestuurd. Het bedrijf zegt dat er is ingebroken op een server. "We bieden onze excuses aan voor het ongemak dat dit u mogelijk heeft opgeleverd."