Ook FIFA-mensen zouden betrokken zijn bij de belastingontduiking
NOS Nieuws

Ook Nederlandse firma's komen voor in 'Panama Papers'

In de 'Panama Papers' komen ook twee Nederlandse brievenbusfirma's voor. Zij hebben volgens FD-journalist Siem Eikelenboom een grote rol gespeeld bij betalingen naar sportmarketingbedrijven in Latijns-Amerika. In Nederland waren Trouw en Het Financieele Dagblad bij het onderzoek naar de 'Panama Papers' betrokken.

"Het gaat om sportmarketingbedrijven die genoemd worden in een aanklacht van de Amerikaanse justitie tegen hoge bazen van de FIFA", zegt Eikelenboom. "Dus het vermoeden bestaat dat Nederland een spil is geweest in illegale betalingen, steekpenningen, aan hoge FIFA-mensen."

En dat is niet de enige manier waarop Nederland naar voren komt in de documenten. Volgens de FD-journalist maken ook rijke Nederlanders gebruik van constructies om belasting te ontduiken. Om wie het gaat wil Eikelenboom niet zeggen. Dat wordt in de komende dagen bekendgemaakt, stelt hij.

Daarnaast zouden Nederlandse notarissen, banken en trustkantoren bereid zijn om dit soort constructies op te zetten.

'Twee Nederlandse brievenbusfirma's hebben een grote rol gespeeld'

Het onderzochte bedrijf, Mossack Fonseca in Panama, is volgens Eikelenboom een juridisch advieskantoor dat op verzoek van notarissen, advocaten en trustkantoren voor de hele wereld bedrijven opzet in belastingparadijzen. "Dat doen ze door constructies te bedenken waarbij je er als journalist of als belastingdienst niet achter kan komen wie de eigenaar van zo'n constructie is of wie de eigenaar van het geld is."

Onduidelijke contracten

Vertrouwelingen van de Russische president Poetin duiken veelvuldig op in het onderzoek naar de 'Panama Papers', weet Eikelenboom. "Een hele hoop geldstromen gaan naar bedrijven die op naam staan van vertrouwelingen van Poetin. Dat is op zich al heel vreemd want waarom zouden die vertrouwelingen brievenbusfirma's in dit soort fiscale paradijzen hebben?"

Daarnaast liggen er volgens Eikelenboom hele onduidelijke - of helemaal geen contracten - ten grondslag aan de geldstromen van Poetins vertrouwelingen. "Daardoor weet je niet waarom de ene brievenbusfirma geld betaalt aan de andere brievenbusfirma. Zo is het vermoeden ontstaan dat gelden uit Rusland weggesluisd worden naar vertrouwelingen in de kringen rond Poetin."

"Poetin werd al langer in verband gebracht met belastingontduiking, maar dat is nooit eerder hardgemaakt", zegt de journalist van het FD.

Eikelenboom wijst erop dat het in de 'Panama Papers' om zeer recente informatie gaat en niet om zaken van jaren geleden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl