Op 6 april kunnen we stemmen over het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne. Op wat voor uitkomst hopen Oekraïense jongeren? In Kiev spraken wij met voor- en tegenstanders van het verdrag.
"Ik kan eerlijk zeggen dat ik er bijna elke dag over praat", vertelt voorstander Yuri Yoursky (27) over het verdrag. Yuri zet zich in voor de rechten van lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders (LHBT), en is erg optimistisch dat het verdrag voor hun goed zal uitpakken. "Ik hoop dat het verdrag ervoor zorgt dat er meer rechten voor LHBT'ers komen in Oekraïne."
Een stap terug
"Natuurlijk is er veel corruptie in ons land, dus er zal niet meteen iets veranderen aan de situatie", vertelt Yuri. "Maar mensen kunnen altijd pessimistisch blijven. En als het verdrag er niet komt, zal er helemaal niets aan de corruptie worden gedaan."
"We zijn hier met z'n allen op het Maidanplein geweest tijdens de revolutie twee jaar geleden. En hier vochten we voor", zegt Yuri. "Als de Nederlanders tegen het verdrag stemmen en we niet meer bij de EU betrokken worden, dan kan Rusland weer meer invloed op Oekraïne krijgen. Dat zou een enorme stap terug zijn."
'Banden met Rusland moeten hersteld worden'
Volgens tegenstander en economie-student Alexandr Koltunovich (28) is de situatie in Oekraïne juist slechter dan voor de Maidanrevolutie. "Wanneer ik over het verdrag praat met mijn vrienden, merk ik dat ze bang zijn dat ze hun baan verliezen."
Alexandr zegt dat Oekraïne een land is waar de zware metaalindustrie een belangrijk deel vormt van de economie. "Die industrie is onderdeel van Rusland; we exporteren ontzettend veel daarnaartoe. Als we het verdrag tekenen zal Rusland extra belasting gaan heffen."
"Het associatieverdrag gaat elke Oekraïner aan", vertelt Alexandr Koltunovich (28). "De Oekraïners die voor de protesten nog hoop of illusies hadden, zijn er de afgelopen twee jaar van overtuigd geraakt dat economische integratie van Oekraïne in de EU een flop is. En dat de banden met Rusland hersteld moeten worden."
"Ik heb grote hoop dat Nederlanders Oekraïners gaan steunen en dat ze tegen het verdrag stemmen", besluit Alexandr.
'Minderheid moet niet over meerderheid stemmen'
Yuri snapt overigens wel waarom er een referendum in Nederland is: "Het is belangrijk dat de minderheid [de Europese politici red.] niet zomaar beslist voor de meerderheid."