Rutte tegen vluchtelingen: blijf thuis!
Premier Rutte raadt vluchtelingen met plannen om van Turkije naar Griekenland te reizen ten sterkste af dat te doen. De overtocht is levensgevaarlijk en kost handenvol geld. Maar wie maandagmorgen na 00.00 uur aankomt, wordt ook nog eens teruggestuurd en komt onderaan de lijst voor een reguliere overtocht, zei hij tegen de NOS.
Vóór maandag de overtocht wagen, is ook niet verstandig. "Kijk naar de vreselijke beelden bij Idomeni", zei Rutte, doelend op de grensplaats bij de Grieks-Macedonische grens. Daar overnachten zo'n tienduizend vluchtelingen in tentjes, omdat ze niet verder kunnen. "Ze eindigen daar in de modder. Dus mijn advies zou zijn: blijf thuis. En als je naar Europa wilt is, er nog maar een route en dat is de route van resettlement".
Rutte was gisteren en vandaag nauw betrokken bij de onderhandelingen tussen Turkije en de EU over het stopzetten van de ongecontroleerde vluchtelingenstroom van Turkije naar Griekenland. In het akkoord dat vandaag werd bereikt, is afgesproken dat de vluchtelingen vanaf maandag worden teruggestuurd naar Turkije. Syrische vluchtelingen die daar verblijven, komen in aanmerking voor toelating tot de EU.
Tevreden
Rutte toonde zich tevreden over de uitkomst van de onderhandelingen, net als andere onderhandelaars. De Turkse premier Davutoglu sprak van een historische dag. De Duitse bondskanselier Angela Merkel verwees naar haar uitspraak "wir schaffen das (dat kunnen we)" van deze zomer door nu te zeggen: “Europa soll das schaffen”.
Ook EU-president Donald Tusk toonde zich blij en opgelucht. “Eindelijk hebben we een overeenkomst”, zei hij. Tusk voerde de afgelopen week veel gesprekken om de wensen en eisen van alle EU-lidstaten op een lijn te brengen.
Daarbij moest hij rekening houden met afspraken over de behandeling van vluchtelingen die in internationale verdragen zijn vastgelegd. "Het is een deal die de internationale toets der kritiek kan doorstaan", zei hij. "We gaan de VN vluchtelingenorganisatie UNHCR vragen toe te zien op de juiste naleving er van."
Italië
De Britse premier David Cameron wil voorkomen dat vluchtelingen nu massaal via Libië naar Europa proberen te komen. In de wandelgangen van het overleg in Brussel probeerde hij met Frankrijk, Spanje, Italië en Duitsland tot een oplossing te komen voor de instabiele situatie in Libië. Wat dat heeft opgeleverd is nog onduidelijk.