Russische militairen trekken zich terug uit Syrië

Rusland trekt naar eigen zeggen zijn militairen terug uit Syrië. Volgens president Vladimir Poetin omdat het leger zijn doel heeft bereikt. De eerste gevechtsvliegtuigen zouden weer op Russische bodem zijn geland.

Welke motieven zitten er achter het besluit van Poetin? En welke rol gaat dit spelen in de vredesbesprekingen in Genève? Nieuwsuur spreekt erover met de Russische Midden-Oostendeskundige Nikolay Surkov in Moskou. Hij noemt het Russische besluit onverwacht, maar wel effectief.

Russische militairen trekken zich terug uit Syrië

Operationeel

Poetin zei niet of Rusland nu ook alle luchtaanvallen zal staken. Hij benadrukte wel dat Rusland zijn luchtmachtbasis in Syrië in stand houdt. Er zouden ongeveer duizend militairen achterblijven. Ook een Russische marinebasis in Syrië blijft actief.

Met de terugtrekking zou aan de voorwaarden van het vredesoverleg in Genève zijn voldaan. In Genève zijn gisteren vredesbesprekingen voor Syrië begonnen. Poetin heeft gezegd dat Rusland een grotere rol gaat spelen bij het vredesproces dat een einde moet maken aan de oorlog in Syrië.

Onvrede

De Russen begonnen enkele maanden geleden met het bombarderen van "terroristische doelwitten" in Syrië, vlak nadat Poetin de Syrische president Bashar al-Assad had laten weten dat hij hem zou helpen.

Al gauw bleek dat het Kremlin niet alleen doelwitten van terreurbeweging Islamitische Staat bedoelde. De Russische luchtmacht bestookte vrijwel alle tegenstanders van het Syrische regime, tot onvrede van de internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten.

Ommezwaai

Ondanks herhaaldelijke waarschuwingen door westerse landen, bleef de Russische krijgsmacht op strategische plaatsen bombarderen. Ook de banden met Turkije verslechterden snel nadat er een Russisch gevechtsvliegtuig werd neergeschoten door de Turkse luchtmacht.

Rusland werd er ook van beschuldigd moedwillig burgerdoelen te bombarderen. Door bommen op ziekenhuizen en medische posten zouden Russische gevechtsvliegtuigen helpen bij de opmars van de regeringstroepen van Assad.

Of Rusland nu een einde maakt aan alle bombardementen in Syrië, is onduidelijk.

Syrië redden

De Russische bombardementen hebben volgens experts de situatie in Syrië de afgelopen maanden flink beïnvloed, vooral wat betreft de positie van Assad. Volgens Poetin hebben de Russische troepen samen met die van Assad inmiddels "een fundamentele ommezwaai bereikt in de strijd tegen internationaal terrorisme". In interviews bevestigde Assad zijn hernieuwde machtspositie: "Ik ben de man die Syrië kan redden."

Correspondent Sander van Hoorn: timing Poetin is verrassend

Duitsland reageert voorzichtig positief op de Russische stap. Als Rusland zijn troepen echt terugtrekt, zet dat druk op president Assad om in Genève serieus te praten over een vreedzame, politieke overgang in Syrië, zegt de Duitse minister Frank-Walter Steinmeier van Buitenlandse Zaken.

'Eerst zien, dan geloven'

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zegt vandaag tegen het ANP: "Eerst zien, dan geloven. Maar het zou een positieve stap kunnen zijn." Hij hoopt dat het Russische besluit Assad en zijn aanhangers ertoe aanzet het staakt-het-vuren te respecteren en constructief aan de onderhandelingen deel te nemen.

'Vredesonderhandelingen zijn moment van de waarheid'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl