In de Marokkaanse hoofdstad Rabat is massaal gedemonstreerd tegen Ban Ki-moon
NOS Nieuws

Marokkanen demonstreren massaal tegen uitspraak Ban Ki-moon

In Rabat, de hoofdstad van Marokko, is vandaag massaal gedemonstreerd tegen de secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon. Die had de Westelijke Sahara eerder deze week "door Marokko bezet gebied" genoemd en daarmee de woede van Marokko over zich afgeroepen.

Ban Ki-moon deed de uitspraak na een bezoek aan een vluchtelingenkamp in Tindouf, in Algerije. Daar leeft een deel van de oorspronkelijke bewoners van de Westelijke Sahara, de Sahrawi's.

Marokko reageerde furieus. In een officiële verklaring verweet het land de VN-baas een gebrek aan neutraliteit.

Actie

Om de boodschap kracht bij te zetten werd een grootse demonstratie georganiseerd. Politieke partijen, vakbonden en overheidsinstanties riepen hun achterban op om naar de hoofdstad te komen.

De overheid regelde gratis vervoer voor het hele land. Vanuit alle uithoeken van Marokko kwamen er vanochtend dan ook demonstranten richting Rabat. Ook uit de Westelijke Sahara waren demonstranten aanwezig.

Hoewel de betoging officieel om 13.00 uur zou beginnen, werd er al vanaf 07.00 uur vanochtend gedemonstreerd. Volgens de staatstelevisie waren er ruim twee miljoen demonstranten op de been.

Ikea

Vorig jaar waren er ook demonstraties vanwege de Westelijke Sahara. De Zweedse regering kondigde toen aan haar standpunt over het gebied te willen herzien. Vervolgens demonstreerden er tienduizenden Marokkanen voor de Zweedse ambassade in Rabat.

Ikea blies toen de opening af van haar eerste Marokkaanse filiaal. Die opening is vervolgens verschillende keren aangekondigd, maar steeds uitgesteld. Hij staat nu gepland voor aanstaande woensdag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl