NOS Nieuws

Marokko blokkeert opening eerste Ikea-vestiging

Marokko heeft vandaag de opening geblokkeerd van de eerste Ikea-vestiging in het land. Als reden wordt aangevoerd dat de Zweedse meubelgigant geen verklaring kan tonen waaruit blijkt dat het gebouw aan alle eisen voldoet.

De beslissing volgt op spoedoverleg van leiders van acht politieke partijen over het Zweedse standpunt over de Westelijke Sahara. Dat gebied werd in 1975 door Marokko geannexeerd. Zweden steunt de plaatselijke onafhankelijkheidsbeweging Polisario, die het gebied tot de Arabische Democratische Republiek Sahara wil uitroepen.

Maar volgens Marokko is de Zweedse steun voor Polisario niet de reden voor het tegenhouden van de opening. De vestiging bij Casablanca is goed voor vierhonderd arbeidsplaatsen.

Ikea laat in een verklaring weten dat de geplande opening niet doorgaat wegens onvoorziene omstandigheden waar het bedrijf geen invloed op heeft. Op de website ikea.ma staat nog steeds dat de opening ophanden is. Of Ikea de benodigde verklaring alsnog krijgt en, zo ja, wanneer is niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl