Een huishoudelijke hulp van TSN aan het werk
NOS Nieuws

TSN-klanten nog in onzekerheid over vertrouwde thuishulp

  • Roel Bolsius

    Redacteur Economie

  • Rob Koster

    Onderzoeksjournalist / verslaggever

  • Roel Bolsius

    Redacteur Economie

  • Rob Koster

    Onderzoeksjournalist / verslaggever

Veel van de 40.000 mensen die thuishulp ontvangen van TSN Thuiszorg weten nog niet of zij hun vertrouwde hulp kunnen houden. Een derde van de gemeenten heeft tot nu toe een oplossing gevonden waarbij dat zeker voor iedereen lukt, blijkt uit een inventarisatie van de NOS.

TSN Thuiszorg wordt woensdag failliet verklaard. Gemeenten in het hele land moeten daarom de zorg bij andere aanbieders onderbrengen.

Voor de thuiszorgmedewerkers is het spannend of ze hun baan behouden. En voor veel cliënten is het nog de vraag of hun vertrouwde thuishulp plaats moet maken voor een ander. De thuismedewerkers worden nog maximaal 6 weken doorbetaald door uitkeringsinstantie UWV.

Vertrouwd gezicht

Uit de rondgang blijkt dat in bijna een derde van de gemeenten alle cliënten ook bij de nieuwe aanbieder hun eigen huishoudelijke hulp houden. Bij nog eens ruim een derde verliest op zijn minst een deel zijn eigen thuishulp. En dan is er bij een derde van de gemeenten nog geen duidelijkheid.

Grotendeels komt dat doordat daar nog niet duidelijk is wie de huishoudelijke hulp overneemt. In de 40 gemeenten waar nog geen nieuwe aanbieder is vastgelegd wonen zo'n 6750 cliënten.

Financiële problemen

TSN Thuiszorg vroeg eind november uitstel van betaling aan. Bewindvoerders zijn door de rechter aangesteld om TSN Thuiszorg naar het faillissement te begeleiden.

Een deel van de medewerkers en cliënten kan bij Buurtzorg Nederland aan de slag. Maar in meer dan de helft van de gemeente wordt nog onderhandeld.

En dat is in dit geval bijzonder complex. Bij een gewoon faillissement handelen de bewindvoerders in het belang van de schuldeisers en de medewerkers. Nu moet er ook rekening worden gehouden met de 40.000 mensen die zorg krijgen.

Schaken

Dat is een lastige klus. Het onderhandelingsproces van de bewindvoerders met de gemeenten en nieuwe aanbieders kan worden vergeleken met schaken op zo'n 200 borden waarbij verliezen geen optie is. De cliënten zijn hulpbehoevend en hebben zorg nodig.

En het zijn niet alleen de direct betrokkenen partijen die zich ermee bemoeien. Staatssecretaris Martin van Rijn en de rest van de landelijke politiek kijken mee. Ook de brancheorganisaties volgen het proces kritisch en kijken of alles wel eerlijk gaat.

De vakbonden roeren zich en voeren al weken op veel plaatsen actie. Zij zijn bang dat veel medewerkers erop achteruit gaan. "Medewerkers worden min of meer gedwongen akkoord te gaan met een lager loon en slechtere arbeidsvoorwaarden", zegt Marian Beldsnijder van FNV.

Van de aangeschreven gemeenten hebben er 125 geantwoord. In die gemeenten woont driekwart van de 40.000 cliënten van TSN.

De verschillen tussen de gemeenten waarmee contact is geweest, zijn groot. Zo zijn er gemeenten waarbij TSN enkele duizenden mensen van huishoudelijke hulp voorziet en er zijn gemeenten waarbij TSN maar een paar mensen helpt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl