Het is vijf jaar geleden dat na een tsunami bij Fukushima een grote kernramp plaatsvond. En nog altijd is de straling daar zó hoog dat een persoon met beschermende kleding het geen uur uithoudt. Daarom werden de afgelopen jaren robots de centrale ingestuurd. De robots houden het enkele uren langer vol, maar gaan keer op keer kapot door de straling.
En dat is een probleem: de robots moeten radioactief materiaal opruimen, maar vallen vaak tijdens hun werk stil. En niemand die ze uit de kerncentrale kan halen. Daar moet weer een robot voor naar binnen worden gestuurd. Het gaat allemaal heel erg langzaam.
De schade
Op 11 maart 2011 werd Japan getroffen door een aardbeving en een daaropvolgende tsunami. De natuurramp had een meltdown in kerncentrale Fukushima tot gevolg. Bijna 16.000 mensen kwamen om het leven, ruim 6000 raakten gewond en vijf jaar later zijn nog steeds meer dan 2500 mensen vermist. Vandaag wordt de ramp herdacht.
Door de ramp kwamen 4,4 miljoen huishoudens zonder elektriciteit te zitten en 1,5 miljoen huishoudens zonder drinkwater. Uit een rapport van de Japanse overheid blijkt dat 127.290 gebouwen volledig ingestort zijn, 272.788 zwaar gehavend en nog eens 747.989 gebouwen raakten beschadigd.
Een oplossing voor het opruimen van het radioactief materiaal lijkt nog niet in zicht. Tepco, het bedrijf waarvan de kerncentrale is, dacht het probleem op te kunnen lossen met een ondergrondse ijsmuur, maar ook die is nog steeds niet klaar. Nu, vijf jaar na de ramp, is het nog altijd niet gelukt om het lekken van radioactief afval tegen te gaan.
Hoe moet ijsmuur werken?
De ondergrondse ijsmuur wordt gecreëerd door buizen onder de aarde te plaatsen en deze te laten bevriezen - een beetje zoals ijs bij een schaatsbaan gemaakt wordt. Hierdoor bevriest de ondergrond en zou er geen radioactief materiaal in het grondwater terecht kunnen komen. Tepco heeft onlangs gemeld dat dit plan achterloopt op schema en dat het "moeilijker blijkt dan gedacht”.
Er lekt niet alleen radioactief materiaal uit de centrale, het gebied eromheen is onbewoonbaar. De straling is te hoog. De ontmanteling van Fukushima kan nog tientallen jaren duren, verwacht de Japanse overheid.