NOS Nieuws

Japan herdenkt verwoestende tsunami

In Japan is de tsunami en kernramp herdacht waardoor het land vijf jaar geleden werd getroffen. Om precies 06.46 uur Nederlandse tijd waren de Japanners stil, het tijdstip van de aardbeving waarmee het vijf jaar geleden allemaal begon.

Keizer Akihito en premier Abe woonden een ceremonie bij in de hoofdstad Tokio, waar klokken werden geluid rond het tijdstip dat de beving met een kracht van 9 op de schaal van Richter plaatsvond. Bij de ceremonie waren veel overlevenden van de tsunami en kernramp aanwezig. De herdenking trok ook veel toeristen.

Door de tsunami na de beving kwamen bijna 19.000 mensen om het leven. Een deel van hen is nooit teruggevonden. De beschadigde kerncentrale in Fukushima dwong honderdduizenden mensen te vertrekken uit het radioactieve gebied. Meer dan 170.000 van hen wonen nog altijd in tijdelijke huizen.

Terugkeren

Premier Abe zei voorafgaand aan de herdenking in Tokio dat hij er alles aan doet om geëvacueerde bewoners te kunnen laten terugkeren. Ook wil hij de verwoeste infrastructuur in het gebied weer zo snel mogelijk herstellen.

Bewoners van de regio hebben veel kritiek op de regering; die zou alleen maar haast maken met het herstel van het gebied rond Fukushima vanwege de Olympische Spelen van 2020 in Japan.

'We voelen hier nog steeds de littekens'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl