Trump dendert door, Sanders verrast Clinton
Bij de voorverkiezingen voor de presidentsverkiezing in de Verenigde Staten heeft Donald Trump bij de Republikeinen opnieuw een belangrijke overwinning geboekt. Hij haalde op Super Tuesday 2 de meeste stemmen in de staten Michigan, Mississippi en Hawaï, zijn rivaal Ted Cruz won in Idaho.
Bernie Sanders zorgde bij de Democraten voor een daverende verrassing. Hij logenstrafte de peilingen door te winnen in Michigan, zij het met miniem verschil. In de peilingen van de afgelopen tijd stond Hilary Clinton in deze staat ruim voor. In Amerikaanse media wordt Sanders' winst in Michigan omschreven als een van de grootste verrassingen in de Democratische voorverkiezingen ooit.
De linkse, anti-Wall-Street-kandidaat Sanders zei dat zijn overwinning in Michigan toont dat "de politieke revolutie waar wij over praten sterk leeft in elk deel van het land". "En om eerlijk te zijn, wij zijn ervan overtuigd dat de regio's waar we het sterkst zijn nog moeten komen."
Clinton boekte wel een grote overwinning in de zuidelijke staat Mississippi, de twaalfde staat waar ze de meeste stemmen haalt. De voormalige first lady en minister van Buitenlandse Zaken doet het goed in de zuidelijke staten. Onder de zwarte kiezers is ze duidelijk favoriet. Ze heeft nu in totaal 760 gedelegeerden achter zich, tegen 546 voor Sanders. Er zijn er 2383 nodig om te winnen.
Marco Rubio, de favoriet van de top van de Republikeinse partij, had een rampzalige avond. In Michigan en Mississippi werd de senator laatste en kreeg hij niet eens 10 procent van de stemmen.
Hij blijft in de race en heeft zijn zinnen gezet op een overwinning in zijn thuisstaat Florida, waar degene met de meeste stemmen alle gedelegeerden binnenhaalt.
Trump zei na zijn overwinning in Michigan dat er maar een persoon is die het vanavond goed heeft gedaan. Ook maakte hij zijn rivaal Cruz, de senator uit Texas, belachelijk. "Ik ben de enige die Trump kan verslaan", imiteerde hij Cruz, om eraan toe te voegen: "Hij verslaat me zelden."
Trump richtte zijn pijlen ook op de Democraat Clinton. "De peilingen laten zien dat ik ga winnen. We halen veel kiezers bij de Democraten vandaan namelijk. Dat zien we nu al. Het wordt heel makkelijk."
Binnen de Republikeinse partij zal de winst van Trump opnieuw met argusogen zijn bekeken. De afgelopen dagen werd de miljardair nadrukkelijk onder vuur genomen in campagnespotjes. Zo werd geprobeerd twijfel te zaaien aan zijn zakelijke successen en werd in spotjes gewaarschuwd voor zijn grove retoriek. De boodschap: deze man kun je het presidentschap niet toevertrouwen. Bij de kiezer leek die boodschap nauwelijks te zijn aangekomen.
Idaho
Bij de Republikeinse verkiezingen in de staat Idaho (24 gedelegeerden) won Cruz met zo'n 44 procent van de stemmen, gevolgd door Trump met 28 procent. Doordat de 24 gedelegeerden proportioneel worden verdeeld krijgt Cruz er daar 14, tegen 10 voor Trump.
In Hawaï, de vierde staat van Super Tuesday 2 met 19 gedelegeerden, won Trump. Nog niet alle stemmen zijn geteld, maar hij lijkt er ruim te winnen van Cruz.