Super Tuesday 2: wat doet Michigan?
Michigan is vandaag, op Super Tuesday 2, de belangrijkste staat waar voorverkiezingen worden gehouden. Beide partijen komen aan de beurt. De Republikeinen houden ook voorverkiezingen in Mississippi, Idaho en Hawaï. De Democraten ook in Mississippi.
Michigan, de eerste staat van het zogeheten industriële midden-westen, wordt vooral een testcase voor Ted Cruz. Kan hij in het spoor blijven van Donald Trump? Cruz had een goede Super Saturday met overwinningen in Kansas en Maine.
Voor het eerst sinds het begin van de voorverkiezingen in Iowa haalde Cruz meer gedelegeerden binnen dan de vastgoedmagnaat uit New York. Cruz geldt daardoor sinds dit weekend als de echte uitdager van Trump.
Maar het gematigde Michigan is niet een staat die op het lijf geschreven is van de conservatieve Cruz. Er wonen weinig evangelische kiezers, waar hij het tot nu toe vooral van moest hebben. De senator uit Texas staat volgens de peilingensite RealClearPolitics met 20 procent ruim achter op Trump (38 procent) en moet zelfs John Kasich (25 procent) voor zich dulden.
Kasich is gouverneur van buurstaat Ohio en hoopt in Michigan op een goede uitslag, om vervolgens volgende week zijn thuisstaat te winnen. In Ohio zijn veel gedelegeerden te winnen voor de partijconventie in juli, waar de presidentskandidaat wordt gekozen.
Bij de Democraten gaat Hillary Clinton aan de leiding in de peilingen in Michigan, met een 60-40 marge met Bernie Sanders. Clinton en Sanders hielden zondag een debat in Flint, Michigan, de stad die in de ban is van het drinkwaterschandaal. De overheid wist dat er veel te veel lood in het drinkwater zat, maar deed er niets tegen. In het debat eiste zowel Clinton als Sanders het vertrek van de (Republikeinse) gouverneur Snyder.
Clinton en Sanders debatteerden ook uitgebreid over de economie van Michigan. De staat van de auto-industrie heeft het zwaar te verduren gehad tijdens de economische crisis. Sanders verweet Clinton dat ze voor alle handelsakkoorden heeft gestemd die volgens critici zo veel banen hebben gekost in Michigan.
Clinton op haar beurt beschuldigde Sanders ervan tegen het reddingsplan van Obama te hebben gestemd om de auto-industrie te redden. Websites voor fact-checking beweren overigens dat de beschuldiging van Clinton niet klopt en dat Sanders wel degelijk voor het reddingsplan heeft gestemd.
Ruime overwinningen
Net als voor Cruz wordt Michigan voor Clinton een belangrijke staat. Tot nu toe heeft ze haar voorsprong vooral te danken aan ruime overwinningen in het zuiden. In meer noordelijke industriële staten was het verschil met Sanders kleiner.
Met een ruime zege in Michigan op zak kan de voormalige first lady duidelijker claimen dat zij de kandidaat moet worden bij de Democraten. Maar ook bij een ruim verlies in Michigan zal Sanders nog niet de handdoek in de ring gooien.
De stembureaus in Michigan sluiten vannacht om 02.00 uur Nederlandse tijd.