Donald Trump en Ted Cruz tijdens een debat in december 2015
NOS NieuwsAangepast

Trump en Cruz verdelen Republikeinse buit op 'Super Saturday'

Bij de voorverkiezingen in de VS hebben de Republikeinse presidentskandidaten Ted Cruz en Donald Trump allebei twee staten op hun naam geschreven. Cruz haalde de meeste stemmen in Kansas en Maine en kreeg in totaal 64 gedelegeerden achter zich; Trump behaalde de zege in Louisiana en Kentucky, waardoor hij 49 gedelegeerden erbij kreeg.

Hoewel Trump de grote kanshebber blijft voor de Republikeinse nominatie, kan Cruz nu wél zeggen dat hij de enige kandidaat is die nog kan voorkomen dat de brutale miljardair straks degene is die het moet opnemen tegen de presidentskandidaat van de Democraten.

Voor Marco Rubio, de derde kanshebber voor de Republikeinen, verliepen de voorverkiezingen gisteren namelijk dramatisch. Hij won geen enkele staat.

Maar aan opgeven denkt Rubio voorlopig niet, ook niet na een vileine opmerking van Trump dat het wel eens tijd wordt. De voorverkiezing in zijn thuisstaat Florida komt eraan: een belangrijke staat waar alle gedelegeerden naar de kandidaat gaan met de meeste stemmen. Een flinke klapper dus voor wie wint.

Donald Trump: Marco Rubio kan beter stoppen

De top van de Republikeinse partij ziet ondertussen met angst hoe Trump steeds sterker komt te staan, maar ook Cruz kan op weinig steun rekenen van de partijtop.

Democraten

Ook de Democraten hielden weer voorverkiezingen. In Kansas en Nebraska won Bernie Sanders, in Louisiana kreeg Hillary Clinton de meeste stemmen. In die staat zijn ongeveer net zo veel gedelegeerden te verdelen als in de twee staten die Sanders won.

Nog niet alle stemmen zijn geteld, maar waarschijnlijk heeft Clinton gisteren 48 gedelegeerden binnengesleept en Sanders 37. Hoewel hij het helemaal niet slecht doet, krijgt Clinton in de grote staten zo veel stemmen dat ze elke keer meer delegates binnenhaalt dan Sanders.

Toch denk hij niet aan opgeven. "We hebben een momentum. We zijn op weg naar een overwinning", zei hij gisteren in een verklaring. "Onze campagne komt net op stoom."

Super Saturday

Zo veel afgevaardigden als op Super Tuesday stonden er gisteren niet op het spel, maar Amerikaanse media spraken wel van Super Saturday.

Voor een Republikeinse presidentsnominatie zijn 1237 gedelegeerden nodig, waarvan Trump er nu grofweg een derde in zijn zak heeft. De Democratische kandidaten hebben 2382 gedelegeerden nodig. Daarvan heeft Hillary Clinton iets meer dan een kwart binnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl