De eerste permanente virtual reality-bioscoop opent vandaag zijn deuren in Amsterdam. Anders dan bij een 'gewone' film krijgen bezoekers een koptelefoon en een speciale virtual reality-bril met daarin een smartphone op.
“Zorg dat je goed om je heen kijkt”, zegt een bioscoopmedewerker voorafgaand aan de filmvertoning. De bezoekers zitten op ronddraaiende stoeltjes en worden door medewerkers geholpen met de apparaatjes. Want vanzelf gaat het niet: het beeld moet worden scherpgesteld en de laatste vuiltjes worden met een schoonmaakdoekje weggepoetst.
In het filmpakket is onder meer een safariscène en een ruimtevaartreis te beleven. Maar ook van het vluchtelingenkamp 'The Jungle' in Calais worden virtual reality-beelden getoond. "De films zijn helemaal om je heen. 360 graden en in 3D," vertelt bioscoopeigenaar Jip Samhoud. "Daardoor zit je echt midden in de film in plaats van dat je daar alleen naar kijkt."
Het is gaaf, maar wel even wennen.
Hoewel er al eerder pop-up virtual reality-bioscopen in Nederland waren, is deze permanente cinema geen alledaags gezicht. Langslopende mensen spieken nieuwsgierig naar binnen. Dat kan gewoon, want voor een virtual reality-film hoeft het niet donker te zijn in de zaal.
Het is wel even wennen zegt een bezoeker: "Maar het is ook gaaf. Je kunt een beetje je eigen film creëren, omdat je zelf bepaalt waar je heen kijkt en wat je wel en niet ziet."
De virtual reality-bioscoop is een leuk concept, maar gaat dit de filmwereld nou echt veranderen? Niet direct, denken Jelle Schot, redacteur bij VRPO Cinema en Nanna Verhoeff, onderzoeksdocent bij Universiteit Utrecht. “Eigenlijk is de term bioscoop al verkeerd, want dat vereist dat je samen met mensen kijkt", zegt Schot. "Ik denk dat dit niet per se de toekomst is. Het idee is toch ook dat je samen naar een film kijkt en bij virtual reality heb je helemaal niet door wie er naast je zit."
"Tegelijkertijd is het wel spannend", vult Verhoeff aan. "Het is goed om te experimenteren, om zo te ontdekken of deze vorm van film potentie heeft. Of het werkt om het juist niet gezamenlijk te kijken. Ik denk dat virtual reality best naast de normale bioscoop kan bestaan, net als de e-readers naast boeken kunnen bestaan."