Lukács en Minis spelen zichzelf in de film

Virtual reality-speelfilms: nu ook op het Nederlandse doek

De eerste virtual reality-speelfilm van Nederland is een feit. In Your Face werd afgelopen weekend in Amsterdam opgenomen. Wat is er anders dan bij een 'normale' film? Naast het feit dat 360 graden van de ruimte wordt opgenomen, is het een "heel andere tak van schrijfsport", zegt scriptschrijver Ronald Giphart. Wij namen een kijkje achter de schermen.

"Stilte op de set!", roept regisseur Jip Samhoud. Behalve hoofdrolspelers Hadewych Minis en Tibor Lukács is de set leeg. Waarom? Omdat met een virtual reality-camera 360 graden van de ruimte wordt gefilmd. En het is natuurlijk niet de bedoeling dat de cameraploeg in beeld komt.

Het team kan niet live meekijken met wat er op de set gebeurt.

Regisseur Jip Samhoud

De filmmakers kijken daarom vanuit een andere ruimte via een iPhone mee. De beelden van de virtual reality-camera worden met een kleine vertraging hiernaartoe gezonden. Op die manier kan de regisseur Minis en Lukács toch in actie zien.

Dit is volgens Samhoud de grootste beperking van virtual reality: het team kan niet live meekijken met wat er op de set gebeurt. Dat wordt gecompenseerd door kleine cameraatjes te verstoppen op de set. Die zijn niet bedoeld om opnames te maken, maar om toch een beetje mee te kunnen kijken.

Regieteam kijkt vanuit een andere ruimte mee

In de tien minuten durende film spelen Minis en Lukács zichzelf. Het stel praat hierin over de grote stroom vluchtelingen die Nederland binnenkomt en kibbelt of ze een vluchteling in huis willen nemen. Door virtual reality is de kijker onderdeel van dit gesprek, zegt Samhoud. "Wij willen heel graag dingen laten zien die mensen aan het denken zetten."

Om de kijker ook echt dit gevoel te geven, moet er voor en tijdens het filmen op van alles worden gelet. Het script moet bijvoorbeeld ieder detail van de set bevatten, vertelt Giphart. Zo is op de vloer precies met tape aangegeven waar de acteurs moeten lopen. Minis en Lukács discussiëren dan ook continu over hoe zij op de set moeten bewegen, om op de goede manier in beeld te komen.

Geen knip-en-plakwerk

De takes van de virtual reality-film moeten in één keer opgenomen worden: knip-en-plakwerk met shots is namelijk niet mogelijk. "Van A tot Z moet het gewoon helemaal goed zijn", vertelt Minis. "Met z'n allen. Dus dat geeft wel een iets hogere druk."

Ze zegt zich niet anders te hebben voorbereid dan bij andere films, ook al is het filmen heel anders. "Het is spannend, maar we hebben gewoon onze tekst heel goed geleerd."

 • Samhoud media
  Ronald Giphart vertelt over zijn script
 • Samhoud media
  Minis over virtual reality: "Het is spannend"
 • Samhoud media
  Lukács neemt de looproute door met het regieteam
 • Samhoud Media
  Samhoud en Minis bekijken samen het script
 • Samhoud media
  De virtual reality camera
 • Samhoud media
  Regisseur Samhoud

In Your Face is over twee weken te zien, bij de opening van de eerste virtual reality-bioscoop in Amsterdam. Kijkers hebben speciale brillen nodig, die in de bioscoop worden uitgedeeld. "Niemand wordt misselijk", belooft Samhoud met een knipoog.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel: