Ruim 3300 medewerkers TSN Thuiszorg blijven aan het werk
In ieder geval 3350 van de 12.000 medewerkers van het noodlijdende TSN Thuiszorg kunnen onder dezelfde arbeidsvoorwaarden bij een nieuwe aanbieder van huishoudelijke hulp aan de slag. Dat staat in een verklaring van de bewindvoerders van het bedrijf dat eind november uitstel van betaling moest aanvragen.
De medewerkers kunnen aan de slag bij Buurtzorg Nederland of bij een andere aanbieder. De bewindvoerders maakten niet precies bekend met hoeveel en welke gemeenten een overeenkomst is.
Buurtzorg Nederland
Buurtzorg Nederland wierp zich op als enige landelijke oplossing voor de huishoudelijke hulp. Aan 137 gemeenten deden zij een contractvoorstel. In die gemeenten wonen ongeveer 30.000 van de in totaal 40.000 cliënten en werken 6700 van de 12.000 medewerkers.
Tot gisteren konden de gemeenten zich melden bij de curator. Bijna 100 gemeenten deden dat, maar niet elke gemeente koos voor Buurtzorg Nederland.
Onderhandelingen
De onderhandelingen tussen Buurtzorg Nederland en de gemeenten zijn complex. Buurtzorg Nederland vraagt een minimumtarief en niet iedere gemeente wil dat betalen.
Ook wil het bedrijf een eenmalige onkostenvergoeding voor de overname. Lang niet elke gemeente gaat daarmee akkoord. Ze vinden het bedrag te hoog of ze zijn bang dat het oneerlijk is ten opzichte van andere aanbieders.
Ook brancheorganisatie BTN vreest oneerlijke concurrentie en overweegt een gang naar de rechter.
Actie
Ondertussen wordt op veel plaatsen in het land actie gevoerd onder leiding van vakbond FNV, tot aan het bezetten van gemeentehuizen aan toe. De bond staat achter de plannen van Buurtzorg Nederland
De bond vindt het voorstel goed voor zowel de werknemers als de cliënten. Zo gaan de werknemers onder dezelfde arbeidsvoorwaarden over naar Buurtzorg Nederland en blijven de cliënten dezelfde huishoudhulpen zien.
Ook een andere aanbieder die die voorwaarden biedt, kan op de goedkeuring van FNV rekenen. De bond zegt wel bezorgd te zijn dat 'slechts een kwart van de 12.000 medewerkers de zekerheid heeft dat ze hun baan behouden'.
Andere aanbieders
Nu blijkt dat veel gemeenten niet in zee gaan met Buurtzorg Nederland betekent dat niet dat in de andere gemeenten de huishoudelijke zorg gelijk verdwijnt. Veel gemeenten zijn nog in onderhandelingen met andere aanbieders.
De bewindvoerders zeggen in gesprek te blijven met de gemeenten die nog geen oplossing hebben voor de huishoudelijke zorg die verdwijnt bij een faillissement van TSN Thuiszorg.
Snelle oplossing
Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid laat weten dat de gemeenten die al een oplossing hebben voor het overnemen van de huishoudelijke zorg "goed bezig" zijn. Hij roept de wethouders van de andere gemeenten op om zo snel mogelijk een besluit te nemen.
Voor hem staan twee zaken daarbij voorop. Dat is goede zorg voor cliënten die daar recht op hebben. "Liefst met hun vertrouwde gezicht." Daarnaast hoopt hij dat zo veel mogelijk banen behouden blijven tegen "fatsoenlijke" arbeidsvoorwaarden.