Een huishoudelijke hulp van TSN aan het werk
NOS Nieuws

Buurtzorg NL wil driekwart TSN overnemen

Buurtzorg Nederland wil zo'n 75 procent van de werkzaamheden van thuiszorgbedrijf TSN overnemen. Dat laat de stichting weten in het voorstel dat ze vandaag aan gemeenten stuurt en dat de NOS heeft ingezien.

TSN Thuiszorg, dat in uitstel van betaling verkeert, is al enige tijd in gesprek met Buurtzorg over een overname. Op dit moment maken 350 gemeenten gebruik van de thuiszorg van TSN. Het bedrijf telt ruim 10.000 medewerkers en heeft 40.000 cliënten.

Het voorstel geldt alleen voor die gemeenten die in de ogen van Buurtzorg voldoende betalen voor de zorg die ze afnemen. "Gemeenten die te weinig betalen zijn niet meegenomen", aldus Buurtzorg directeur Jos de Blok.

Personeel mee

Mocht de overname doorgaan, dan zal ook al het zorgverlenende TSN-personeel dat werkt voor de gemeente waarvoor het voorstel geldt, meegaan naar het nieuwe bedrijf. In dat geval houden cliënten na een doorstart dezelfde thuiszorgmedewerkers. Het kantoorpersoneel gaat niet mee, maar kan mogelijk wel opnieuw solliciteren op een plek.

Verder houdt het personeel dat meegaat dezelfde arbeidscontracten met daarin de oorspronkelijke arbeidsvoorwaarden.

Winst

TSN kwam vorig jaar in financiële problemen. Volgens de vakbonden kwam dat onder meer doordat gemeenten de tarieven flink onder druk zetten. Het bedrijf vroeg eind november uitstel van betaling aan. Meestal leidt zo'n uitstel tot faillissement.

Buurtzorg Nederland is een stichting zonder winstoogmerk. De organisatie laat weten dat ze bij de voorgestelde overname dit jaar quitte zal draaien. Voor volgend jaar verwacht de stichting een rendement van 2 procent.

Buurtzorg heeft de beste papieren om de zorg van TSN onder de best mogelijke condities te continueren.

Bewindvoerders van TSN Thuiszorg

De bewindvoerders van TSN zeggen dat ze achter het plan van Buurtzorg staan. "De organisatie lijkt de beste papieren te hebben om de zorg van TSN onder de best mogelijke condities te continueren. Bij alle betrokken belanghebbenden waarmee wij hebben gesproken, zoals VWS, VNG, individuele gemeenten en vakbonden, lijkt ze op het meeste vertrouwen te kunnen rekenen."

Toch zijn er ook zorgen. De brancheorganisaties BTN en Actiz zijn bang dat Buurtzorg onder het mom van innovatiegelden staatssteun gaat krijgen om te voorkomen dat cliënten zonder zorg komen te zitten. Ze vrezen voor oneerlijke concurrentie.

Komende donderdag is er een informatiebijeenkomst waarin Buurtzorg de plannen verder toelicht. De gemeenten hebben twee weken om een beslissing te nemen. De Blok laat weten dat de gemeenten die nu niet benaderd zijn, alsnog welkom zijn om zich aan te sluiten, als ze toch bereid zijn aan de voorwaarden te voldoen en de tarieven te verhogen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl