Het is een zware slag voor de Britse premier David Cameron. Zijn partijgenoot Boris Johnson, de populaire burgemeester van Londen, is overgestapt naar het Brexit-kamp. Hij ziet zijn land liever uit de de Europese Unie stappen.
De uitzonderingspositie voor het Verenigd Koninkrijk binnen de EU, waarover Cameron vorige week in Brussel een akkoord sloot met de andere Europese regeringsleiders, vindt Johnson onvoldoende.
Hoe belangrijk is de steun van Johnson voor het Brexit-kamp? Nieuwsuur spreekt met Nina Schick van de euro-kritische denktank Open Europe. Ook een gesprek met oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot. Hij vreest dat een Brexit negatieve gevolgen heeft voor Nederland.
Grote hoeveelheid regels
"Ik steun het vertrek-standpunt omdat ik een betere deal wil voor de inwoners van dit land en ook nog wat geld wil besparen", zei Johnson gisteren over zijn besluit, in een korte verklaring voor zijn huis in Noord-Londen.
Hij noemde de EU een politiek project dat zich aan democratische controle dreigt te onttrekken. Hij ergert zich aan de grote hoeveelheid regels die ook zijn land door Brussel krijgt opgelegd. Dat ondermijnt het recht van de Britten om zichzelf te besturen, zei Johnson die tevens lid is van het Lagerhuis.
De burgemeester van Londen zei ook dat hij zijn besluit met pijn in het hart heeft genomen. "Het laatst wat ik wilde, was tegen David Cameron of de regering in gaan. Maar na lang nadenken kan ik niet anders."
Cameron hield vandaag in het Lagerhuis een vurig pleidooi voor een blijvend Brits lidmaatschap van de Europese Unie. Hij benadrukte de economische voordelen van het lidmaatschap en waarschuwde tegen een vertrek uit de Europese Unie.
"Ik geloof dat Groot-Brittannië sterker, veiliger en beter af is door in een hervormde EU te blijven", zei Cameron. "Omdat we zo een leidende rol kunnen blijven spelen binnen een van 's werelds grootste organisaties en zo meebeslissen over handel en veiligheid en daarmee over onze toekomst."
Speciale status voor Britten
Op de EU-top in Brussel vorige week bereikte Cameron een akkoord met de EU over het Europese lidmaatschap van Groot-Brittannië. Volgens Cameron krijgt zijn land binnen de Unie "een speciale status".
Dat houdt in dat in toekomstige verdragen wordt vastgelegd dat Groot-Brittannië niet mee hoeft te doen aan verdere Europese integratie en dat financiële en economische problemen tussen euro- en niet-eurolanden op een eerlijke manier worden opgelost.
Verder krijgt Groot-Brittannië het recht om, in uiterste gevallen, immigranten uit EU-landen vier jaar uitkeringsrechten te ontzeggen die voortvloeien uit het werk dat ze in Groot-Brittannië doen. Deze maatregel mag Londen zeven jaar lang handhaven.
'Aanwinst voor de campagne'
Het referendum waarin de Britse bevolking zich kan uitspreken over een vertrek uit de EU, ook wel Brexit genoemd, wordt gehouden op 23 juni. De populaire Boris Johnson, sinds 2008 burgemeester van Londen, wordt in staat geacht de mening van miljoenen Britten te kunnen beïnvloeden. Gisteren smeekte Cameron Johnson nog zich niet bij het nee-kamp aan te sluiten.
Nigel Farage, die met zijn UK Independence Party (Ukip) al jaren voor uittreding uit de EU pleit, is juist blij met het besluit van Johnson. "Dit is echt goed nieuws. Boris is een van de herkenbaarste politici in het moderne Groot-Brittannië. Hij is een grote aanwinst voor de campagne."