Vermeer aan strop in Amsterdam Arena

Hoe is discriminatie uit voetbalstadions te weren?

Oerwoudgeluiden, kwetsende spreekkoren en spandoeken. Discriminatie en racisme op het voetbalveld zijn nog steeds aan de orde. Moeten voetbalclubs harder optreden tegen hooligans op de tribunes? En wat kan de politie doen?

Te gast is Frank Paauw, politiechef eenheid Rotterdam en landelijk portefeuillehouder voetbal. Ook spreekt Nieuwsuur met oud-keeper Khalid Sinouh over zijn ervaringen met racisme op het voetbalveld.

Hoe is discriminatie uit voetbalstadions te weren?

Teleurgesteld

Supporters van ADO Den Haag maakten zich eind januari schuldig aan racisme tijdens de thuiswedstrijd tegen Ajax. Steeds als de donkere Ajacied Riechedly Bazoer aan de bal was, klonken er oerwoudgeluiden in het Kyocera-stadion.

Bazoer zei een paar dagen na de wedstrijd er zelf niet erg mee te zitten, maar er niks van te begrijpen. "Ik snap niet dat er anno 2016 nog racisme in stadions kan zijn. Ik ben teleurgesteld dat die spreekkoren en rare geluiden bijna de hele wedstrijd konden klinken."

De daders hebben direct een stadionverbod gekregen. Ook kwam ADO Den Haag bij een volgende wedstrijd het veld op met een groot spandoek, waarop stond 'Geef racisme de rode kaart'. Ook droegen de spelers een shirt met de tekst: 'Spreekkoren? Come on The Hague willen we horen!'.

Een actie van ADO Den Haag tegen racisme

Vermeer-pop

Een kleine twee weken later was er weer een incident. Bij de wedstrijd Ajax-Feyenoord op 7 februari hangt een Ajax-supporter een pop met een koord om zijn nek op aan de tribune. De pop moest Feyenoord-keeper Kenneth Vermeer voorstellen.

Tijdens de wedstrijd werd de doelman constant uitgefloten door het Ajax-publiek en aan de tribune van de harde kern hing een spandoek met de tekst "Vermeer: van godenzoon naar hoerenzoon". Vermeer was lange tijd de eerste keeper van Ajax. In 2014 stapte hij over naar Feyenoord.

Kut-Marokkaan

Nieuwsuur spreekt met Khalid Sinouh. Hij is van Marokkaanse afkomst en was keeper bij onder meer NEC, AZ en PSV. Op het voetbalveld kreeg hij regelmatige racistische verwensingen van supporters naar zijn hoofd.

"Kut-Marokkaan, schapenneuker. Je vader is een fietsendief, je moeder heeft een snor. De woorden over mijn afkomst vind ik het vervelendst", zegt Sinouh. Hij vindt dat de voetbalclubs niet voldoende grip hebben op de supporters. "De angst regeert, de clubs laten zich intimideren en manipuleren."

'Vanuit de voetbalclubs moet er harder worden opgetreden'

Stadionverboden

Het aantal stadionverboden steeg vorig jaar enorm in Nederland, blijkt uit cijfers van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme. Het afgelopen voetbalseizoen (2014/2015) legde de KNVB 890 stadionverboden op. Dat is een verdubbeling ten opzichte van het seizoen daarvoor.

Het aantal stadionverboden met een termijn van twee jaar of langer steeg tot 417. De rechter legde nog eens 72 strafrechtelijke stadionverboden op.

Naast de stadionverboden, zijn door het Openbaar Ministerie en de rechter ook meer straffen uitgedeeld. In totaal werden 808 verdachten geregistreerd als verdachte van het plegen van een voetbal gerelateerd feit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl