GroenLinks-raadslid Halewijn bij het wrak van zijn uitgebrande auto
NOS Nieuws

'Eigenlijk praten we te weinig over bedreigingen'

Harold Halewijn begrijpt maar al te goed dat veel raadsleden overwegen te stoppen vanwege bedreigingen. Zelf twijfelde hij ook even toen afgelopen oktober zijn twee auto's in vlammen opgingen.

"Door de emotie gedreven word je op zo'n dag wel gedwongen erover na te denken", zegt het GroenLinks-raadslid uit Wormerland. "In de periode erna denk je er af en toe weer eens aan als de discussie verhardt. Maar het hoort er ook wel een beetje bij, hoe stom dat ook klinkt. Het heeft mij er niet toe gebracht om te stoppen."

Een dader voor de brandstichting is nooit gepakt, dus het motief is niet duidelijk. Halewijn gaat ervan uit dat het te maken heeft met zijn standpunt over vluchtelingenopvang: de branden waren vlak voor een debat over opvang in zijn gemeente.

Opgelaaid

Sinds de discussie over het asielbeleid afgelopen najaar oplaaide, merkte de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden een stijging van het aantal bedreigingen. Uit een enquête blijkt dat honderden raadsleden daarom overwegen te stoppen of geen nieuwe termijn willen nemen.

"Ik kan daar zeker begrip voor opbrengen", zegt Halewijn. "Je probeert je in te zetten voor de goede zaak. Het is over het algemeen een soort van vrijwilligerswerk. Als mensen dat afkeuren en duidelijk laten weten, dan kan ik me voorstellen dat dat bedreigend overkomt."

Eigenlijk praten we er onvoldoende over in de raad. Daar moeten we aandacht aan besteden.

Harold Halewijn

Het zou volgens Halewijn helpen als het onderwerp meer besproken wordt door collega's. "Eigenlijk praten we er onvoldoende over in de raad. Zo weet ik niet wat de ervaringen zijn van mijn mede-raadsleden. Ik denk dat we daar aandacht aan moeten besteden."

Uit de enquête rijst eenzelfde beeld: bijna de helft van de raadsleden is niet bekend met de landelijke steunpunten die zijn opgericht, een vijfde weet niet dat bedreiging gemeld kan worden bij de griffier of burgemeester.

Pro-actiever

Halewijn merkte ook dat de gemeente afwachtend reageerde. "Als ik om steun had gevraagd, had ik die gekregen. Maar er wordt niet pro-actief over gesproken en gehandeld. Dat kan beter." Zo denkt hij dat het goed zou zijn als raadsleden een training krijgen hoe je om moet gaan met agressieve burgers.

Zelf is Halewijn niet gestopt als fractievoorzitter van zijn partij. "Ik was ook wel weer gesterkt om de boodschap te blijven verkondigen."

"De berichten die je ontvangt gaan door, maar nemen af na een tijd. Als het onderwerp weer aandacht krijgt in de media ontstaat er weer een piekje, maar dat houdt mij niet tegen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl