Minderheid raadsleden beïnvloedbaar door bedreigingen
7 procent van de raadsleden zou zich door bedreigingen laten beïnvloeden bij de keuze om door te gaan bij de volgende verkiezingen. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van Raadslid.Nu, de vereniging voor raadsleden. In Nederland zijn er 8925 actieve raadsleden. 30 procent van hen heeft meegedaan aan het onderzoek.
Hoeveel raadsleden daadwerkelijk zijn gestopt met het werk is niet bekend.
Fysieke bedreigingen
Raadslid.Nu heeft het onderzoek laten uitvoeren omdat er de laatste maanden veel commotie is over de opvang van asielzoekers. De vereniging hoorde veel verhalen van raadsleden over bedreigingen. Het blijkt dat 7 procent van de raadsleden de laatste maanden zelf met bedreigingen te maken heeft gehad. Dat is overigens niet meer dan bij vergelijkbare onderzoeken in eerdere jaren.
Sociale media
Opvallend is dat 40 procent van de bedreigingen in het gezicht van het raadslid werden gedaan. Dat is iets minder dan de 47 procent die via sociale media wordt geuit. De rest van de bedreigingen bereikte de raadsleden via telefoon, mail of post.
Uit het onderzoek blijkt ook dat veel raadsleden niet weten dat ze na een bedreiging een beroep kunnen doen op de griffier van de gemeente of aangifte kunnen laten doen door de burgemeester. Ook landelijke meldpunten als de Vertrouwenslijn zijn bij bijna de helft van de ondervraagden niet bekend.