Coe: ik heb bij de IAAF een klus te klaren
Sebastian Coe is niet van plan zijn positie als voorzitter van de internationale atletiekfederatie IAAF op te geven. Een onderzoekscommissie van het wereldantidopingbureau WADA oordeelt in een donderdag uitgebracht rapport vernietigend over fraude en corruptie binnen de IAAF, maar de Brit die zelf sinds 2007 deel uitmaakt van het IAAF-bestuur is desondanks van zins zelf puin te ruimen in de mondiale atletiek.
Coe is sinds augustus vorig jaar voorzitter van de IAAF, nadat hij in de jaren daarvoor als vice-voorzitter naast de inmiddels als kwade genius ontmaskerde voorzitter Lamine Diack opereerde. "Ik heb een klus te klaren en ik maak die klus af", reageerde Coe op het WADA-rapport.
In het rapport wordt Lamine Diack aangewezen als verantwoordelijke voor de corruptiecultuur binnen de IAAF. WADA publiceerde vorig jaar al een rapport over wantoestanden in de Russische atletiek, waar een gestructureerd dopingprogramma bestond dat door de bond en de staat in stand werd gehouden. Diverse mensen binnen de IAAF waren daarvan op de hoogte, meldt het rapport. "Er was geen toezicht, geen beleid: de IAAF faalde compleet in de dopingbestrijding."
Veranderingen worden al doorgevoerd
Hoewel het rapport een schaduw werpt over Coe's jaren als vice-voorzitter, liet het hoofd van de onderzoekscommissie, Dick Pound, weten dat de Brit toch beschouwd moet worden als de aangewezen man om de grote schoonmaak binnen de IAAF te leiden. Coe, zelf olympisch kampioen op de 1.500 meter in 1980 en 1984, heeft reeds aangekondigd het budget dat de IAAF jaarlijks vrijmaakt voor anti-dopingprogramma's te zullen verdubbelen.
Coe: "Dit rapport is voor ons een grote steun. We zijn de commissie dankbaar. Het is mijn taak ervoor te zorgen dat mijn opvolgers nooit meer in een situatie als deze terechtkomen. De veranderingen die in het rapport worden voorgesteld, worden momenteel al bij de IAAF ingevoerd. Dat kan niet binnen een dag, maar ik zit er bovenop, zie erop toe dat het gebeurt. Het vertrouwen terugwinnen van het publiek zal veel langer gaan duren."
Coe zegt dat bestuursleden in het verleden wel degelijk vragen hebben gesteld over hetgeen zich in Rusland allemaal afspeelde. Ook zouden hij en zijn mede-bestuursleden vraagtekens hebben gezet bij de opvallende hoeveelheid dopinggevallen in dat land. Maar heldere antwoorden kregen hij en zijn collega's zelden tot nooit van voorzitter Lamine Diack.
Coe: "Dan kregen we te horen dat er op het hoogste niveau gesprekken werden gevoerd. Alleen werd er geen actie ondernomen. Er was geen overzicht van wat er precies gebeurde. We zijn blij met dit rapport, want de sport mag nooit meer terugkeren naar de situatie van twee, drie jaar geleden."