Vanmiddag werd er in Parijs een man doodgeschoten die met een mes twee agenten aanviel. Wat hij precies wilde bereiken of waarom hij de agenten aanviel, weten we niet. Maar waarom zou je nou precies vandaag, op een dag waarop alle beveiliging vanwege de herdenking van de aanslagen op Charlie Hebdo extra op scherp staat, een aanslag plegen?
Bij dit specifieke geval weten we niet wat de reden was. We kunnen het de man in ieder geval niet meer vragen.
"Bij dit specifieke geval weten we niet wat de reden was. We kunnen het de man in ieder geval niet meer vragen", vertelt terrorismedeskundige Bibi van Ginkel. "Maar symboliek kan een rol spelen. Op een dag als vandaag staat iedereen opnieuw stil bij wat er een jaar geleden gebeurde." Op 7 januari vorig jaar pleegden twee terroristen een aanslag op de redactie van het satirische blad Charlie Hebdo.
Wel moeilijker
Volgens Van Ginkel hebben herdenkingsdagen een symbolische waarde. "Als je op zo'n dag een aanslag pleegt, heb je eigenlijk twee voor de prijs van één. Je pleegt niet alleen een aanslag, maar ook nog eens op een herdenkingsdag." Het is een stuk moeilijker om een aanslag te plegen op zo'n dag. Maar Van Ginkel zegt dat als het lukt, de klap dan nog harder aankomt.
"Symboliek kan dus een rol spelen bij een aanslag. Denk bijvoorbeeld aan een politie-agent: die staat symbool voor onze veiligheid. Met een aanslag kan je dat veilige gevoel ondermijnen", zegt Van Ginkel. "Maar het kan ook zijn dat het ondermijnen van die symbolische waarde niet haalbaar is. Dan wordt de symboliek ook minder belangrijk."
Terroristen kijken voor een aanslag namelijk naar meerdere factoren. "Ze kijken bijvoorbeeld naar waar de beste gelegenheid is om een aanslag te plegen, hoe de aanslag zoveel mogelijk media-aandacht krijgt en hoeveel doden er kunnen vallen." Tijdens de aanslag op Charlie Hebdo was er bijvoorbeeld een druk bezochte redactievergadering.