Nationaal Archief maakt oorlogsarchieven Wilhelmina openbaar
Vanaf volgende week dinsdag kan iedereen de brieven lezen die koningin Wilhelmina schreef tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het Nationaal Archief in Den Haag maakt dan onder meer de documenten uit het Kabinet van de Koning openbaar, waarin alle gedachten en plannen van de toenmalige vorstin over de oorlog te lezen zijn.
Wilhelmina week tijdens de oorlog uit naar Londen. Haar dochter Juliana reisde met haar dochters Beatrix en Irene door naar Canada. In de archieven is onder meer te lezen hoe Wilhelmina de Canadese autoriteiten bedankt voor de opvang van haar familie. Ook een brief van haar hand aan de eerste na-oorlogse premier Schermerhorn en de sociaaldemocraat Drees wordt openbaar gemaakt.
Vluchtelingen
Behalve de brieven van Wilhelmina worden ook de notulen van de ministerraad uit 1990 vrijgegeven. Toen kwam er een recordaantal vluchtelingen naar Nederland, vooral uit de toenmalige autonome regio Kosovo tussen Servië en Albanië. Daar was het zeer onrustig, vooral nadat begin 1990 de noodtoestand werd uitgeroepen.
Ook zijn stukken te lezen over het verzet tegen de invoering van de Algemene Wet Gelijke Behandeling uit 1978. Het voornemen tot een wet tegen alle vormen van discriminatie op grond van geslacht, homoseksualiteit en de huwelijkse staat stuitte vooral in christelijke kringen op veel weerstand.
Archiefwet
Sinds 2010 publiceert het Nationaal Archief in het kader van Openbaarheidsdag iedere eerste dinsdag van het jaar archieven van de overheid. Die stukken moeten dan wel minstens twintig jaar oud zijn. Volgens de Archiefwet uit 1995 blijft een klein deel van de documenten voor 25, 50 of 75 jaar alsnog geheim. Dit gebeurt om de privacy van nog levende personen of het landsbelang te beschermen.
Dit jaar gaf het Nationaal Archief onder meer stukken vrij over het huwelijk van prinses Irene met Carlos Hugo van Bourbon-Parma en de val van de Berlijnse Muur.