Archieven open: spannende dag voor historici
Historici, onderzoekers en liefhebbers kunnen vanaf vandaag overheidsarchieven uit de jaren 1939, 1964 en 1989 raadplegen. Het Nationaal Archief maakt ze openbaar omdat de geheimhoudingsplicht is vervallen.
Het Nationaal Archief maakt altijd op de eerste dinsdag van het jaar nieuwe stukken openbaar. De belangstelling voor 'openbaarheidsdag' is dit jaar relatief groot, omdat 1939 en 1989 bepalende jaren waren voor de Europese geschiedenis. In 1939 begon de Tweede Wereldoorlog en in 1989 kwam met de val van de Berlijnse Muur een einde aan de Koude Oorlog.
De stukken die vanaf vandaag zijn in te zien komen bijna allemaal uit ministeries en de ministerraad. Ruim 95 procent van de archieven is al openbaar, maar een klein deel is omwille van het landsbelang of privacy van nog levende personen geheim gehouden. Die beperkingen vervallen nu.
Openbaarheidsdag is een belangrijke dag voor ons en voor de rechtsstaat.
"Archieven zijn er om openbaar te zijn", zegt directeur Engelhard van het Nationaal Archief. "Daarom is Openbaarheidsdag een belangrijke dag voor ons en voor de rechtsstaat."
Over deze onderwerpen worden stukken vrijgegeven.
1939
- Briefwisseling tussen koningin Wilhelmina en koning Leopold van België over de dreigende oorlog
- Kabinetsformatie die leidde tot het vijfde kabinet-Colijn. Dat was slechts twee dagen missionair
1964
- Huwelijk van prinses Irene met Carlos Hugo van Bourbon-Parma. Ze trouwde hem zonder toestemming van de Staten-Generaal
- Overgang van Irene tot de katholieke kerk
1989
- Val van de Berlijnse Muur. Het is bekend dat toenmalig premier Lubbers bedenkingen had bij de Duitse hereniging
- Vrijlating van de 'twee van Breda', die een levenslange celstraf uitzaten voor oorlogsmisdaden